Ексдиректори и кандидат-депутат на ГЕРБ искат властта в ДППИ

Трима бивши директори на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и кандидат-депутат на ГЕРБ са допуснатите в конкурса за поста генерален директор на държавното предприятие, видя Maritime.bg. Припомняме, че преди повече от 20 дни служебният транспортен министър Георги Тодоров освободи Ангел Забуртов от поста. До поемането на министерството, Тодоров бе председател на съвета на директорите на същото предприятие.

Първоначално се смяташе, че рокадата става факт заради разходените близо 400 млн. лева в инхаус процедура и без обществени поръчки за удълбочаване каналите на пристанището във Варна. Вместо това транспортният министър, който пряко е участвал в управлението на ДППИ, изтъкна проблем със строежа на естакадата при нос Шабла.

Първичната заповед за освобождаване на Забуртов бе последвана от серия разпореждания и обявяване на конкурс за неговата позиция, за които Maritime.bg вече писа, а цялата поредица завърши с нова заповед за включване на три нови лица в борда, две от които от Бургас.

Преди дни министър Тодоров назначи бургаския финансист Добромир Янев за временен генедален директор до края на конкурса. Янев е външен за морската индустрия специалист, участвал и в миналогодишните протести пред летния сарай и марина на Ахмед Доган край терминал Росенец.

Днес от МТИТС съобщават, че одобрени кандидати за поста са Петър Сеферов, Ивайло Иванов, Евгени Москов и Ангел Забуртов.

Кои са те?


Ангел ЗАБУРТОВ

Ангел ЗАБУРТОВ| Снимка: ДППИ, архив, Maritime.bg

Ангел Забуртов е роден в гр. Смолян, където завършва Математическата гимназия. Продължава образованието си в Техническия университет във Варна, а в Икономическия университет придобива следдипломна квалификация в областта на банкирането и икономиката. По-късно специализира пристанищен мениджмънт в Сингапур и в САЩ, мениджмънт на контейнери терминали в Белгия и висш пристанищен мениджмънт във Франция. 

Професионалният му път включва мениджърски позиции в логистични компании в България и в САЩ.

През 2003 г. зaпoчвa paбoтa в ИA „Πpиcтaнищнa aдминиcтpaция“, ĸoятo пo-ĸъcнo ce тpaнcфopмиpa в HK „Πpиcтaнищa“ и нaĸpaя – в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Минава през редица отговорни длъжности – директор на дирекция „Административно-правно и финансово-счетоводно обслужване“, главен секретар и заместник генерален директор, преди да заеме поста гeнepaлeн диpeĸтop нa ДΠΠИ през 2014 г.

Член e на ИК на Европейската организация на морските пристанища (ESPO) и е вицепрезидент на Асоциацията на черноморските и азовските пристанища (BASPA). Членува в редица международни организации, сред които Международната асоциация на пристанищата (IAPH), Международната асоциация на капитаните на пристанищата (IHMA) и др. 

Владее английски и руски език.


Петър СЕФЕРОВ

Петър СЕФЕРОВ | Снимка: Пристанище Варна, архив, Maritime.bg

Петър СЕФЕРОВ е роден в град Провадия. Завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ по специалност „Радиолокация“. Има следдипломна квалификация по „Мениджмънт на водния транспорт“ в Икономически университет – Варна.

След завършването си започва работа в Пристанище Варна. През годините е работил в три различни отдела на порта.

През 2005 година е назначен за началник (изпълнителен директор) на Пристанище Балчик.

През същата година е назначен за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, длъжността изпълнява до 2009 година.

Две години по-късно става заместник-директор на „Варна-Изток“, а от 2014 г. е негов директор.

Година по-късно е назначен за изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД.


Евгени МОСКОВ

Евгени МОСКОВ | Снимка: архив, Морски вестник

Евгени МОСКОВ е роден в град Варна. Завършва Първа езикова гимназия и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ със специалност „Корабоводене“.

Има магистърска степен по управление на транспорта от ИУ – София, както и специализации по икономика от Университет в Делауеър.

Кариерата на Москов започва в „Параходство Български морски флот“, където през 1984 г. започва работа като помощник-капитан.
Заемал е длъжността началник „Морски операции“ в българския морски превозвач.

От 1991 г. заема различни длъжности в частни компании от морската индустрия.

Бил е началник отдел в „Пристанище Варна“ ЕАД, изпълнителен директор на „Пристанище Леспорт“ ЕАД.

От 2009 до 2010 Евгени Москов бе генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, след което поема управлението на частна компания за разработване и реализиране на проекти в сферата на транспорта и пристанищата.


Иванов – втори от дясно наляво, заедно с настоящия служебен министър Георги Тодоров и директорите на пристанищата в Бургас и Варна

Ивайло Иванов е директор на клона на ДППИ в Бургас. На изборите през април Иванов бе кандидат-депутат от коалиция „ГЕРБ – СДС“. Той бе назначен в Бургас в последните минути на живота на служебния транспортен кабинет на Николина Ангелкова. Ивайло Иванов е сочен за кадър на младежката структура на ГЕРБ, според публикации от времето, когато става рокадата в ДППИ – Бургас.

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Последни новини

Последни новини