Преди 40 години за първи път е връчена преходната награда Златен глобус

На днешната дата 7 август през 1981 г. за първи път е връчена преходната награда Златен глобус „Кор Кароли“ за най-добрите ветроходци у нас.

Наградата е учредена през 1980 година в памет на починалия на 13 май същата година кап. Георги Георгиев – първия българин, обиколил света с ветроходната яхта „Кор Кароли”, и се присъжда за най-доброто за годината българско морско ветроходно постижение.

Идеята е на ветроходния деятел инж. Борис Ганчев (1911–2008), който я създава със собствени средства, претопявайки семейни накити.

Първоначално инж. Ганчев има желание наградата да бъде връчвана от държавна инстанция, но след разговори с „Воден транспорт” е взето решение Златният глобус да се връчва от името на яхтклуб „Капитан Георги Георгиев”.

Златният глобус „Кор Кароли“ представлява позлатена месингова сфера. Върху нея са очертани контурите на континентите и пътят на яхтата „Кор Кароли“ около Земята. Глобусът се съхранява под стъклен похлупак. Поставен е върху махагонова поставка, върху която има две табелки с надпис – от едната страна: „Награда „Кор Кароли“ за най-добро българско морско ветроходно постижение за годината в памет на Героя на НРБ кап. Георги Георгиев“, а от другата – „Учредител на наградата Борис Крумов Ганчев“.

За съхранение и пренасяне на наградата е изработена специална кутия, на която от вътрешната страна са табелките с името на поредния носител на наградата, името на яхтата и годината.

За първи път преходната награда Златен глобус „Кор Кароли“ е връчена на 7 август 1981 година на Николай Джамбазов за постижението му през 1980 г. – участието му в състезанието „OSTAR 80“ с яхта „Тангра“ от Плимут до Нюпорт и от Ню Йорк до Бермудските острови, с което става вторият българин след капитан Георги Георгиев, участвал в регатата OSTAR.

След това се връчва ежегодно на 20 декември – датата, на която капитан Георги Георгиев започва и завършва своето самотно околосветско плаване (1976–1977).

През останалото време наградата се съхранява във Военноморския музей и може да се види в постоянната му експозиция. Тук са и имената на всички носители на Златния глобус от учредяването му до днес. Първите десет години глобусът се връчва от името на яхтклуб „Капитан Георги Георгиев“, а след това от фондация „Кор Кароли“, официално учредена през 1992 г.

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент