Реклама

Белгия дарява научно-изследователски кораб на Украйна

Белгия ще дари на Украйна построения през 1984 г. научно-изследователски кораб BELGICA (IMO: 8222563), според съобщение на екоминистерството на черноморската страната, видя Maritime.bg.

От информацията става ясно, че 50-метровият кораб е в “добро състояние и разполага с модерни и високоточни уреди за различни видове изследвания”.

Корабът ще бъде използван за мониторинг на средата в прилежащата черноморска зона на Украйна, както и в отговор на споразумението между страната и Европейския съюз.

Освен това се съобщава, че корабът ще служи за научен мониторинг на рибните запаси, фундаментални научни изследвания в открито море, геоложки проучвания на морското дъно и други.

Планира се BELGICA да премине обновяване, за което се очаква финансиране по европейския проект за екомониторинг на Черно море (EU43MBLAS).

Украйнското министерство на околната среда очаква съдът да започне плавания в Черно море през следващата пролет.

BELGICA е сравним по размери с българския научно-изследователски кораб АКАДЕМИК, за който са нужни средства за ремонт.

Припомняме, че Украйна очаква дарение от Великобритания на два миночистача. Подобни бяха закупени от България и ще струват на данъкоплатците близо 10 млн. лева.

България наскоро придоби и 37-годишен научно-изследователски кораб, който ще извършва полярни експедиции. Украйна също планира придобиване на подобен съд. Страната обаче се е насочила към английски ледоразбивач.

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент