Белгия дарява научно-изследователски кораб на Украйна

Белгия ще дари на Украйна построения през 1984 г. научно-изследователски кораб BELGICA (IMO: 8222563), според съобщение на екоминистерството на черноморската страната, видя Maritime.bg.

От информацията става ясно, че 50-метровият кораб е в „добро състояние и разполага с модерни и високоточни уреди за различни видове изследвания“.

Корабът ще бъде използван за мониторинг на средата в прилежащата черноморска зона на Украйна, както и в отговор на споразумението между страната и Европейския съюз.

Освен това се съобщава, че корабът ще служи за научен мониторинг на рибните запаси, фундаментални научни изследвания в открито море, геоложки проучвания на морското дъно и други.

Планира се BELGICA да премине обновяване, за което се очаква финансиране по европейския проект за екомониторинг на Черно море (EU43MBLAS).

Украйнското министерство на околната среда очаква съдът да започне плавания в Черно море през следващата пролет.

BELGICA е сравним по размери с българския научно-изследователски кораб АКАДЕМИК, за който са нужни средства за ремонт.

Припомняме, че Украйна очаква дарение от Великобритания на два миночистача. Подобни бяха закупени от България и ще струват на данъкоплатците близо 10 млн. лева.

България наскоро придоби и 37-годишен научно-изследователски кораб, който ще извършва полярни експедиции. Украйна също планира придобиване на подобен съд. Страната обаче се е насочила към английски ледоразбивач.

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент