ЕС: Иран стои зад атаката срещу кораб край Оман

Европейският съюз осъжда най-категорично незаконното нападение срещу кораб Mercer Street на 29 юли край остров Масира, Оман.

Няма оправдание за това нападение, при което бяха убити един румънски и един британски гражданин. Изказваме нашите съболезнования на техните семейства и приятели, и изразяваме пълната си солидарност със засегнатата държава членка, се казва в декларация на върховния представител от името на Европейския съюз във връзка с нападението от 29 юли срещу търговски кораб край бреговете на Оман.

Подобни безразсъдни и едностранни действия, насочени срещу международното право и застрашаващи международния мир, са неприемливи и трябва да бъдат прекратени. Свободата на корабоплаването трябва да бъде гарантирана в съответствие с международното право.

Всички налични доказателства ясно сочат към Иран.

Призоваваме заинтересованите страни в региона да играят конструктивна роля за насърчаване на регионалната стабилност и мир. В този контекст ЕС ще продължи интензивните дипломатически усилия за постигане на напредък по подходящ и ефективен диалог и решения.

Всичко по темата до момента

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент