Приливни турбини захранват електрическа баржа във ферма за стриди

Приливни турбини на френската компания „Guinard Energies“ ще бъдат инсталирани край местна ферма за стриди. Целта е те да осигуряват електричество в интегрирана система с фотоволтаичен парк, която да захранва обслужваща полето баржа с електрически двигатели, съобщават от компанията.

Към момента френските приливни турбини P154 са все още в първичния изпитателен период. През последната година те бяха тествани във водите на р. Риа д’Етел, а за реализацията на настоящия проект ще бъдат предислоцирани в естуара й. Изпитанията ще продължат още една година.

Генерираното електричество над нуждите за задвижване на баржата ще бъде предавано във френската електроразпределителна мрежа.

Видео:

Строителството на баржата предстои да започне в края на летния сезон. Тя е разработка на друга френска компания – „Chantier Bretagne Sud“, която участва в проекта като партньор на местната асоциация на производителите на стриди.

Проектът се релизира с финансовата подкрепа на област Бретан, както и със средства от ЕС. Целта е да се осигурят решения за производство на възобновяема енергия и мобилност без въглерод за професионалисти в риболова.

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент