Във Варна спускат на вода „Burgus“ – нов туристически катамаран за Бургас

Варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“ днес спуска на вода новопостроения 20-метров катамаран BURGUS за нуждите на Община Бургас. Припомняме, че новият катамаран ще поддържа редовни линии от Морска гара – Бургас до пристана на остров „Света Анастасия“, пристанище „Сарафово“, лодкостоянката в квартал „Крайморие“, рибарско пристанище „Ченгене скеле“ и др.

Снимка: Петър Петров, Sky Pictures Bulgaria

Строителството на втори пътнически съд за бургаската община, след катамаран „Анастасия“, се финансира по проект за утвърждаване на града като предпочината туристическа дестинация.

Новият катамаран на Бургас ще може да приема до 100 пасажери. Съдът се задвижва с два двигателя с мощност 350 к.с. всеки, позволяващи достигане на максимална скорост от 12,5 kn. Строителството бе осъществено под надзора на Българския корабен регистър.

В новия пътнически катамаран на Бургас са заложени максимален брой компоненти, произведени изцяло в България. Иновативният дизайн на съда е подложен на детайлни проверки от специалисти в ТУ – Варна и Центърът по хидро- и аеродинамика.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В