Почетоха паметта на загиналите от руския ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин”

На мястото на гибелта на руския ескадрен минососец “Лейтенант Пушчин” се състоя възпоменателна церемония по отдаване на военни почести. В церемонията участва базов миночистач от ВМБ Бургас “Прибой” и десантен кораб „Цезар Куников” от Военноморските сили на Руската федерация.

Руският ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин” е потопен южно от Варненския залив, пред нос Иланджик, на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война. Останките от руския боен кораб са открити през миналата година.

По инициатива на командира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, след идентифицирането на кораба и уведомяване по дипломатически път на руската страна, беше организирана церемонията по отдаване на почит към паметта на загиналите.

Завърши активацията на BLACKSEAFOR
Корабите от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR отплаваха днес, 29 август, от Морска гара Варна към военноморските си бази.  Втората за тази година активация на Оперативна група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR се проведе от 8 до 29 август 2011 година. Българските военноморски сили участваха с базов миночистач “Прибой” от състава на военноморска база Бургас и с двама щабни офицери в Щаба на корабното съединение и в бреговия Щаб.   В български териториални води, съгласно плана на активацията, бяха изпълнени задачи по търсене и спасяване на море. Освен корабите от оперативната група, в тях участва и Морският спасителен координационен център на Дирекция „Морска администрация”- Варна. Беше развърнат и Постът за търсене и спасяване на Военноморските сили.  Планираната програма за подготовка на море, която включваше съвместни тренировки и отработване на предварително разработени учебни задачи, беше изпълнена успешно и допринесе за развитие на регионалното военноморско сътрудничество.  По време на активацията на оперативната група BLACKSEAFOR бяха осъществени посещения на добра воля в пристанищата на Новоросийск в Руската Федерация (от 10 до 16 август), Трабзон в Република Турция (от 19 до 23 август), и във Варна (от 26 до 29 август 2011 г.).   Във Варна командирът на оперативната група капитан първи ранг Юри Земский и командирите на кораби проведоха среща с изпълняващия функциите на командир на военноморска база Варна капитан І ранг Коста Андреев и бяха приети от заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов.  Много граждани и гости на Варна се възползваха от предоставената им възможност да посетят и да разгледат корабите от оперативната група на Морска гара Варна.

Галерия

СПРАВКА за руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”

Корабът е спуснат на вода през ноември 1904 г. в гр. Николаев (днес в Украйна) и влиза в строя през август 1907 г. На 26 март 1907 г. първоначалното му име – „Задорный”, е сменено с „Лейтенант Пущин”. Лейтенант Пущин е морски офицер, участник в Руско-турската война (1877 – 1878 г.). До септември 1907 г. корабът е класифициран като миноносец, а след това – като ескадрен миноносец. През периода 1910-1912 г. „Лейтенант Пущин” преминава основен ремонт с обновление на артилерията и парните котли.

Още през първия ден на Първата световна война корабът влиза в бой с турско-германския линеен крайцер „Гьобен” и получава сериозни повреди. Възстановен, той се включва в артилерийската подкрепа на руските войски на Кавказкия фронт и участва в набегови действия пред българското черноморско крайбрежие. При едно от тях, на 25 февруари (нов стил – 9 март) 1916 г. се натъква на българска мина, корпусът му се пречупва на две и потъва. Успелите да се спасят моряци се добират до българския бряг с две гребни лодки, където са пленени. Руският военноморски флаг на едната от двете лодки се съхранява в Националния военноисторически музей в София. Плаващият след „Лейтенант Пущин” друг руски ескадрен миноносец – „Живой”, бързо напуска мястото на събитието, като докладва в Севастопол, че корабите са нападнати от германски подводници. По този начин е осуетена планираната от командването на руския Черноморски флот бомбардировка на Варна.

За успешното изпълнение на минното заграждение, в което участват три български торпедоносеца („Шумни”, „Строги” и „Смели”) и мобилизираният търговски кораб „Борис” на Българското търговско параходно дружество, след потопяването на „Лейтенант Пущин” са наградени 10 офицери и подофицери с ордени и медали за военна заслуга. Историци приемат потопяването на „Лейтенант Пущин” като втората българска морска победа след успешната атака на отряда торпедоносци срещу турския крайцер „Хамидие” (8/21 ноември 1912 г.).

„Лейтенант Пущин” е с водоизместване от 450 тона, въоръжен е с две 75-милиметрови оръдия, четири 7,62-милиметрови картечници, два торпедни апарата и 18 мини. Две парни машини от по 5500 конски сили му дават възможност да развива скорост от 24 възла. Щатният му екипаж се състои от 4 офицери и 64 подофицери и матроси. (Щаб на ВМС)

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент