Продължава борбата с разлива от пречупилия се кораб край Япония

Хидрометеорологичната обстановка край бреговете на Япония създава пречки за борбата с разлива от пречупилия се бълкер CRIMSON POLARIS. Maritime.bg припомня, че корабът бе застанал на рейд пред японския град Хачинохе, а силни ветрове станаха причина за дрейф на котвата му, последващото му снасяне към брега, засядане, а по-късно и разполовяване на корпуса.

Към момента е известно, че разливът е разпространен в акватория с дължина от над 20 мили.

По-голямата част от тежкото гориво на кораба – около 1 140 т., се намира в горивен танк в носовата секция, която плава свободно след разполовяването на плавателния съд.

Властите в Япония, както и ангажираните с плавателния съд компании, са осигурили оборудване за борба с разливи. Предстоящата салвидж операция планира първо да се прехвърли горивото, а след това да се провлачи плаващата носова секция. Припомняме, че кърмовата част легна потъна частично, лягайки на дъното.

Очаква се до края на седмицата метеообстановката в района да се подобри.

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от