Кораби за превоз на електричество

По-голямата част от енергоизточниците в света се транспортират с кораби под формата на горива като петрол, газ и въглища. 84.9% от електричеството на Япония се генерира чрез изгаряне на въглеродни горива, транспортирани и внесени с кораби. Тъй като светът се отдалечава от изкопаемите горива, корабите на бъдещето ще превозват електроенергия от чисти и възобновяеми източници, заменяйки днешните.

Тримарани за превоз на електричество вече разработва японската компания PowerX, съобщиха пред Maritime.bg от обслужващото публичните й комуникации дружество. Първи подобен плавателен съд се очаква през 2025 година.

Той ще бъде способен да превозва 100 контейнера-енергийни банки с общ капацитет 200 MWh. С тях могат да бъдат захранвани 22 000 японски домакинства за ден, твърдят от компанията.

Корабът ще може да плава над 150 nm, задвижван единствено с електричество.

Японската компания твърди, че плавателният съд ще може да осъществява и дълги преходи, използвайки двигател, работещ с биогорива.

В презентационно видео от PowerX напомнят, че все пак живеем на Синята планета, а именно корабите са основното средство за превоз на стоки и товари между континетните, разкривайки амбициозните си планове за транспорт на електричество по море.

Контейнерите-енергийни банки ще се произвеждат в завод в Япония, който вече се строи.

Контейнери за съхранение на енергия

PowerX изтъкват, че корабите за превоз на електричество ще допринесат за по-голяма гъвкавост при доставките на енергия от местните офшорни вятърни паркове, които могат да бъдат изграждани в ограничена от гледна точка на дълбочината част от японската акватория.

Японците планират да строят и кораби с по-голям капацитет от “Power Ark 100”.

ИмеPower ARK 100
РазмериДължина (максимална): 100.5 m / Широчина: 21.9 m / Газене: 5 m
DWT2,200t
Далечина на плаване50 – 160 nm (изцяло на електричество)
СкоростКрейсерска: 7 kn, максимална: 14 kn
Максимален капацитет222 MWh
Навиг. и сензориSonar, Lidar, AIS, Радар, Сензори за времето, Софтуер за автономна навигация и сензорно оборудване
Навиг.GNSS-GPS, INS, FOG/ARHS, PPU, Система за предотвратяване на сблъсъци

Видео:

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент