Доклад: Безотговорни вахтени са причина за сблъсък с щети за близо 17 млн. долара

Липсата на ефективно наблюдение на позицията на кораба от страна на вахтени офицери е причина за сблъсък между два кораба в Долното течение на р. Мисисипи близо до Ню Орлиънс. Този извод прави в свое разследване Националният съвет за транспортна безопасност на САЩ (NTSB).

Става дума за инцидента, при който корабът за генерални товари NORMADIC MILDE удари бълкер ATLANTIC VENUS на 8 май 2020 г. И двата съда са застанали на котва, а след дрейф на котвата първият удря бълкера, след това и кей за обработка на химически товари преди да заседне. При инцидента са нанесени щети за около 16,9 млн. долара.

В доклада си NTSB посочва, че няма доказателства вахтеният офицер на NORMADIC MILDE да е проверявал позицията на кораба на чести интервали, или по начин различен от наблюдение на ECDIS, за да определи дали корабът е в безопасна позиция.

Според NTSB е имало достатъчно фактори, които да предупредят моряците на мостика на NORMADIC MILDE, че котвата му дрейфа и ако това е било открито, капитанът е можел да бъде предупреден по-рано, а така да се осигури достатъчно време за действие.

Публичният протокол от разследването включва повече от 1300 страници фактическа информация, включително снимки и други материали. Документите са достъпни тук.

Краткото описание на инцидента в доклад на NTSB:

MAB2115

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент