Хюстън, имаме… милиард за удълбочаване

Предстои удълбочаване и разширяване на канала в Пристанище Хюстън. Проектът е на стойност около 1 млрд. щ. долара. В края на миналата седмица споразумение за дейностите бе подписано между пристанищната власт и Инженерния корпус на американската армия (USACE), съобщиха пред Maritime.bg от администрацията.

„Проект 11“, както е наречен мащабният план, е 11-о поредно разширение на 52-милния канал Хюстън, прокопан преди 100 години.

„Нашето пристанище служи като котва за Тексас“, каза изпълнителният директор на порта Роджър Гюнтер и добави: „Това е важна стъпка да се осигури по-широк и по-дълбок канал, който поддържа двупосочния корабен трафик, за по-безопасно и ефективно доставяне на ежедневни стоки и нефтохимически продукти до и от региона. Този проект за разширяване ще ни помогне да продължим да бъдем водещо пристанище в страната, подкрепяйки над 3,2 милиона работни места – включително повече от 1,35 милиона работни места в Тексас, които носят 802 милиарда долара икономическа стойност за нацията“.

Каналът на Хюстън с дължина 52 мили е жизненоважен икономически двигател за района и щата Тексас. Миналата година USACE го класира като най-натоварен в страната – през него са преминали толкова кораби, колкото в трите най-големи пристанища в САЩ взети заедно. След като бъде разширен и удълбочен, ще осигури по-добри условия за дейностите в над 200 частни и обществени терминала по дължината му.

Очаква се първи договор за драгаж да бъде възложен през октомври тази година.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент