САЩ настояват за свободно корабоплаване в Южнокитайско море

Снимка: Jorge Silva, Reuters
Снимка: Jorge Silva, Reuters

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Сингапур. Посещението й има за цел да укрепи връзките с партньорите в региона като част от усилията на САЩ за противодействие на нарастващото влияние на Китай в икономиката и сигурността.

„Днес сме в Сингапур, за да подчертаем и потвърдим нашите трайни отношения към тази страна и този регион и да подсилим споделеното виждане за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион“, заяви Харис.

„По време на нашата среща потвърдих ангажимента на САЩ да работим с нашите съюзници и партньори в Индийско-Тихоокеанския регион за поддържане на основаващия се на правила международен ред и свободата на корабоплаване, включително в Южнокитайско море“, каза Харис.

Претенции към спорното море, което е стратегически воден път с потенциални залежи на петрол и газ, имат Китай, Виетнам, Филипините, Тайван, Малайзия и Бруней.

Според разпространен от Белия дом документ, представящ информация за срещата, САЩ и Сингапур са постигнали днес споразумения в сигурността, които потвърждават присъствието на Америка в региона чрез „ротационно разполагане на американски самолети „Пи-8″ и крайбрежни бойни кораби в Сингапур“, предаде БТА.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент