Русия с бързи темпове развива военноморския си флот

Русия с бързи темпове развива военноморския си флот, в последно време в тази сфера се наблюдава особена активност. Така страната изпраща сигнал за решимостта си да защитава своите интереси в Световния океан при наличие на сериозни заплахи от страна на Запада, смята авторът на материал в китайското издание „Синьхуа“.

От 2014 г. насам силите на НАТО, използвайки доминацията си в Атлантическия регион, започнаха все по-често да организират военноморски учения край руските териториални води и да провеждат разузнаване в Средиземно и Черно море. По този начин оказват натиск над Русия. Последната в отговор прие „морска доктрина“, която предвижда поддръжка на присъствието в Атлантика, в Балтийско море, както и в Азовско и Средиземно море. Документът определя задачите на петте флота, гласи материалът на „Синьхуа“.

„Русия предприема сериозни стъпки в ускоряването на развитието на военноморския флот. Дори при условията на световен икономически спад поради пандемията от коронавирус страната продължава строителството на нови кораби, в желанието си да изведе флота си на ново ниво“, отбелязва се в превода на материала, публикуван от „ИноСМИ“.

Само за последните месеци буквално един след друг в Русия се появяват нови кораби. В началото на май беше приета на въоръжение многоцелевата атомна подводница „Казань“ по проект „Ясень-М“, която може да носи хиперзвукови ракети „Циркон“. Месец по-късно още една подводница от този тип – „Новороссийск“ – излезе в морски води за изпитания. На 31 май беше предадена за изпитания и стратегическата подводница „Князь Олег“ по проект „Борей“, способна да изстрелва междуконтинентални балистични ракети „Булава“ под вода. На 25 юни към тестове пристъпи и стратегическата атомна подводница „Белгород“, която е носител на безпилотни подводни апарати „Посейдон“. Неотдавна приключиха изпитанията на дизел-електрическата подводница „Магадан“ по проект „Варшавянка“ с крилати ракети „Калибр-ПЛ“ на борда си.

Според плановете в близкото десетилетие руският ВМФ ще получи над 10 нови подводни и надводни кораба от различни типове. Освен това ще модернизират съдове, които вече се намират на въоръжение.

Русия редовно провежда и морски учения, като реагира на заплахи за безопасността си на море. В тях участие вземат бойни кораби от различен клас, снабдени с иновативно въоръжение, и голямо количество авиационна техника.

„Плановете за развитието на ВМФ на Русия могат да се нарекат амбициозни и конкретни. Може да се каже, че руският военноморски флот продължава да увеличава мощта си, не просто давайки отпор на Запада, но и демонстрирайки твърда решимост да се възроди. Макар на пътя на възраждането да има проблеми, които трябва да се преодолеят, перспективата за връщането на статуса на морска държава на Русия заслужава внимание“, обобщава авторът, цитиран от „Российская газета“.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС