400 моряци обявиха: Напускаме HMM, ще работим за MSC

Снимка: Дани Корнелисен, Пристанище Ротердам

400 моряци планират утре да подадат заявления за напускане на южнокорейската HMM. Те представляват 92% от моряшкия професионален съюз на компанията, според местни информационни агенции.

Съобщава се, че това е първи подобен случай и практическа работническа стачка от създаването на компанията през 1976 година.

Причина стават провалени преговори между синдиката и работодателя за трудовите възнаграждения.

Моряците планират да подадат молби за напускане, тъй като активните стачни действия са забранени oт местното законодателство и такъв род протест е напълно забранен на борда на кораби, които не са в местни пристанища.

Голяма част от състава, който планира да напусне компанията, е обявил намерение да се присъедини към MSC, за която се твърди, че вече е в преговори с моряците и им предлага по-добро заплащане.

Според медии в Южна Корея, моряшкият синдикат иска вдигане на заплатите с поне 25%. Твърди се, че въпреки добрите резултати на компанията, нейният мениджмънт не е предприел стъпки в подобна посока.

HMM предлага да увеличи възнагражденията с едва 8% на годишна база, както и да предостави допълнителен бонус, който е в размер на 5 месечни възнаграждения.

Ако наистина се стигне до напускане на 400 души, HMM ще бъде изправена през изключителна криза.

Морското министерство на страната опитва да съдейства за решаване на спора.

Очаквайте подробности…

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент