Maersk поръча 8 кораба, задвижвани с метанол

През първата половина на 2024 г. датската корпорация A. P. Moller – Maersk ще получи първи от серия контейнеровози, задвижвани с метанол. Това съобщават от пресслужбата на компанията пред Maritime.bg.

Maersk изтъкват, че става дума за изключително новаторски плавателни съдове. Компанията е поръчала 8 контейнеровоза с капацитет около 16 000 TEU, които ще бъдат построени в корабостроителниците на „Хюндай“. Споразумението включва и опция за още четири кораба от серията.

Новите кораби трябва да заменят по-старите плавателни съдове в състава на Maersk, с което ще се гарантира намаляване на емисиите CO2 с около 1 млн. тона.

Като първи за индустрията, тези кораби ще осигурят на клиентите ни наистина неутрален транспорт по море, отбелязват датчаните.

Видео:

Повече от 200 големи компании-клиенти на Maersk са заложили в своите програми амбициозни планове за осигуряване на нулев въглероден отпечатък във веригите на доставките. Като част от непрекъснатото сътрудничество с клиенти, лидери в корпоративната устойчивост, включително Amazon, Disney, H&M Group, HP Inc., Levi Strauss & Co., Microsoft, Novo Nordisk, The Procter and Gamble Company, PUMA, Schneider Electric, Signify, Syngenta и Unilever, Maersk се ангажира активно да използва и мащабира решения с нулеви емисии за своите морски превози и транспорт.

Maersk посочва още, че с поръчката на новите кораби се превръща във водач в декарабонизацията на корабоплаването и очаква още компании от индустрията да последват този пример.

„Време е да действаме, ако искаме да решим климатичното предизвикателство пред корабоплаването. Тази поръчка доказва, че решенията, неутрални по отношение на въглерода, са налични днес в сегмента на контейнеровозите и че Maersk се ангажира с нарастващия брой клиенти, които искат да декарбонизират своите вериги за доставки. Освен това, изпращаме твърд сигнал към производителите на горива, че предстои значително пазарно търсене на зелени горива на бъдещето“,

заявява Сорен Скоу, изпълнителен директор на Maersk.

Maersk ще експлоатира съдовете с неутрален е-метанол или устойчив биометанол възможно най-скоро. Плавателните съдове ще бъдат проектирани да имат гъвкав оперативен профил. Те ще включват конфигурация за метанолово задвижване, разработена в сътрудничество с производители, включително MAN ES, Hyundai (Himsen) и Alfa Laval, което представлява значително разширяване на капацитета на корабите от предишното ограничение до 2000 TEU. Плавателните съдове ще бъдат класифицирани от ABS и ще плават под датски флаг.

„Много сме развълнувани от това допълнение към нашия флот, което ще предложи на нашите клиенти уникален достъп до неутрален транспорт по море, като същевременно балансира техните нужди. За нас това е идеалният тип голям кораб, който да даде възможност за устойчива глобална търговия през следващите десетилетия и от диалога ни с потенциалните доставчици, ние сме уверени, че ще успеем да набавим необходимия метанол“,

коментира Хенриет Тугесен от Maersk.

Новите плавателни съдове идват като част от текущата програма за обновяване на флота на Maersk и ще заменят тонаж с капацитет от над 150 000 TEU, с който Maersk ще се раздели между 2020 и първата половина на 2024 г.

Компанията изтъкна, че ще поддържа капацитета на флота си в диапазона от 4,0 до 4,3 млн. TEU.

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на