Руските хеликоптероносачи ще имат въоръжени БЛА

Първите руски универсални десантни кораби (УДК), които в момента се строят в Крим, може да получат на въоръжение ударни безпилотни вертолети от компания „Кронштадт“, съобщи в интервю за РИА „Новости“ генералният директор на компания „Кронштадт“ Сергей Богатиков в навечерието на форума „Армия 2021“, предаде RBTH.

В завода на компанията в Дубна ще строят безпилотни вертолети, разработени от компания „Стрела“, част от „Кронштадт“. Според Богатиков „те могат включително да носят въоръжение и да изпълняват ударни функции“.

„Със сътрудниците обсъдихме въпроса за употребата на безпилотни вертолети на УДК. Според мен тези перспективни дронове, които в момента има ‘Кронштадт’, със сигурност ще обезпечат вертолетоносачите“, съобщи генералният директор.

Шефът на „Кронштадт“ добави, че ако Русия някога се заеме със самолетоносачи, то на първо място ще трябва да се ориентира към безпилотната авиация.

„Поне заради това, че са по-леки и лесно обезпечават излитане/кацане от палубата на самолетоносача. Освен това са по-малки по габарити, съответно ще заемат по-малко място в хангарите на авионосния кораб“, поясни той.

Два универсални десантни кораба – аналог на неполучените някога френски „Мистрали“ – бяха заложени в корабостроителния завод в Керч на 20 юли 2020 година. Те получиха имената „Иван Рогов“ и „Митрофан Москаленко“. Главният кораб от серията ще бъде готов не по-късно от 2027 година. На УДК могат да се разположат вертолети Ка-52К „Катран“, Ка-27, Ка-29 и Ка-31.

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент