Сигнализират ООН за арестуван екипаж на танкер

Военноморските сили на Индонезия арестуваха екипажа на плаващия под флага на Бахамските острови танкер STROVOLOS (IMO: 9178056). Причина стават подозрения за участие на екипажа в кражбата на 300,000 барела петрол. Операцията е проведена край островната група Анамбас в индонезийски води и след сигнал от правителството на Камбоджа. Плавателният съд, опериран от сингапурската WTM, е ескортиран до близко пристанище. Срещу капитана – гражданин на Бангладеш, са повдигнати обвинения за неправомерно навлизане във водите на Индонезия. Местното законодателство предвижда глоба в размер от близо 15 хил. долара, както и лишаване от свобода до 12 месеца за подобно нарушение.

Компанията-оператор отхвърли всички обвинения. От WTM заявяват, че бившият чартьор на танкера не е изпълнил задълженията си, а STROVOLOS се е намирал в индонезийски води за планирана смяна на целия екипаж. Запасите на борда били на привършване, твърди още компанията. Дружеството не коментира данните в индонезийските медии, че по разпореждане на капитана автоматичната идентификационна система е била изключена.

Компанията изтъква, че през май STOVOLOS товари 300 хил. барела петрол, добити от нефтеното находище Апсара в Камбоджа. След това неназованият от WTM чартьор не изпълнява задълженията си по сключен договор, което довежда до нуждата от зараждане на гориво и провизии в Тайланд. Именно там за първи път е извършена бордова проверка от тайландския флот по искане на камбоджанското правителство. Тайландските власти обаче освобождават съда, тъй като приемат, че екипажът трябва да бъде сменен. Моряците са на кораба от близо година, според WTM. Корабът е пренасочен към Батам, Индонезия, поради тайландските ограничения по Covid-19 и недопускане на смените, ход, за който WTM твърди, че Камбоджа е била информирана.

Агенция „Франс прес“ съобщава, че правителството на Камбоджа е сигнализирало дори Интерпол за кораба. Според агенцията плавателният съд е бил чартиран от фалиралата сингапурска „KrisEnergy“, търговец на горива. Компанията е обявена в несъстоятелност и започва ликвидационна процедура през юни.

WTM заявяват, че ще сигнализират за случая с кораба Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

„Нашият екипаж е невинен по този въпрос и не бива да понася тежестта на търговски и политически въпроси“, отбелязват операторите на кораба и допълват всички страни в спора трябва да зачетат човешките права на моряците.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент