Разработиха безпилотен апарат за обследване на морското дъно

В рамките на международния военнотехнически форум „Армия 2021“ руският концерн „Морско подводно оръжие – Гидроприбор“ демонстрира подводен безпилотен апарат за изследване на морското дъно, способен да преминава в режим на автономно плаване за три месеца.

„Автономният носител на хидрофизическа апаратура с изменяема плаваемост (АНГАПП) се използва в системите за осветляване на обстановката, за разузнаване и радиоелектронна борба в подводна среда като носител на различна апаратура в съответствие с изпълняваните задачи. Приборите на АНГАПП могат да се използват при океанографско разузнаване при подготовка за поставяне на подводен обект“, гласи описанието на дрона, цитирано от ТАСС, предаде RBTH.

Заместник-генералният конструктор на концерна Михаил Кеттуев съобщи пред агенцията, че дронът не разполага със собствен двигател, а се задвижва чрез преливане на флуиди в корпуса и изменение на плаваемостта.

Според Кеттуев на безпилотния апарат може да се монтират камера, магнитометри, хидролокатори и други прибори. „Скоростта на придвижване не е голяма, но с оглед на това, че може да работи дълго време, ако го преведем в разбираеми за нас цифри, то съставя около 1,5 км/ч. Дълбочината му на потапяне е до 300 м“, отбеляза той.

Според представителя на концерна АНГАПП може да се използва за обследване на дъното в рамките на военноморски бази. „Имаме акватория на военноморските бази, пускаме го, той изследва, периодично разглежда дали на дъното не са се появили някакви непознати предмети. Може да се използва за търсене на мини“, поясни той.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент