Законни ли са кръчмите на Морска гара?

Няколко нови заведения изникнаха на Морска гара – Варна преди началото на настоящия туристически сезон. Снимка: PS Drones | Maritime.bg

Изливан ли е бетон в кръчмите на Морска гара? Този въпрос отправя народният представител от „Демократична България“ Стела Николова към служебния транспортен министър Георги Тодоров, видя Maritime.bg. Според действащото законодателство десетките заведения, които се появиха във все още пристанищния терминал Варна – Изток, следва да имат статут на преместваеми обекти.

Депутатът от „Демократична България“ пита какъв контрол е осъществен от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, доколкото последната има задължения да следи за спазване на разпоредбите на т.нар. наредба за преместваемите обекти в пристанищата. Николова е изискала всички проверовъчни листи, налични в софийската централа на агенцията, които следва да са станали достояние на служебния транспортен министър Георги Тодоров.

Налични ли са видео и снимкови доказателства, които установяват незаконосъобразността на градежите, пита още народният представител. Maritime.bg припомня, че наскоро от „Пристанище Варна“ ЕАД съобщиха за генерирани над 1 млн. лева годишни приходи от зоната за свободен достъп, която се обоси в района на Морска гара – Варна.

Договорите за това станаха причина и за очаквано изслушване на изпълнителните директори на държавните пристанища през идната сряда пред транспортната комисия, чието председателство пък бе поето от бившия транспортен министър Росен Желязков (ГЕРБ).

Депутати твърдят, че обектите са отдадени под наем за срок от 10 години, а в договорите не са предвидени клаузи, свързани с инфлационните процеси.

В своя защита от „Пристанище Варна“ ЕАД изтъкнаха, че всички процедури, по които са отдадени под наем площи и обекти, са изпълнени според законовите изисквания, а стойностите на наемите са определени от лицензирани оценители.

Все още не е публикуван отговор на въпросите на Николова, става ясно от проверка в електронната система на Народното събрание.

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент