167 плувци участваха в маратона „Порт Бургас“

Първият плувен маратон „Порт Бургас” се превърна в запомнящо се спортно преживяване. Инициативата на световния рекордьор Цанко Цанков събра на бургаското пристанище 167 плувци на възраст от 12 до 76 години от различни краища на страната и чужбина. Атрактивното състезание привлече участници от Дания, Сърбия, Финландия, Германия, Люксембург, Северна Македония.

Първото преплуване на бургаското пристанище събра над три хиляди граждани и близки на състезателите.

Дистанциите, които изминаха плувците бяха 2000 и 4000 метра. Стартът беше по вода за всички. Финалът беше на същото място, при специално направен коридор за завършване на маратонското плуване. Най-бърз по 2 километровото трасе беше Борис Андреев, който спря хронометрите на 26,32 минути. След него се наредиха Християн Маслев и Семен Нижински.

На 4 000 метра при дамите триумфира Габриела Георгиева. Тя финишира за 58,21 минути. Последваха я Александра Вачкова и Ева Христова. Оспорван беше финалът при мъжете на 4 000 метра. През цялата дистанция трима плувци се движеха почти един до друг. Ясен Бонев и Станимир Раев пропуснаха да влязат в очертания финален коридор и се наложи да се  върнат в последните 25 метра за да финишират, според правилата. От развоя на събитията максимално се възползва третият от великолепната тройка – Иван Палигоров. 18-годишният плувец закова хронометрите на 56,45 минути и стана победител.

Бонев и Раев финишираха зрелищно с еднакво време и си поделиха второто място. Призьорте получиха много предметни награди, а всички участници по една тениска с логото на спортната проява.  Кметът Димитър Николов изгледа с интерес голяма част от състезанието и участва в награждаването.

„Искам най-сърдечно да благодаря на всички организатори и най-вече на Цанко Цанков за отлично проведения плувен маратон. Провежда се за първи път, но се представи блестящо. Поздравявам всеки от участниците за смелостта и плувните умения. Идеята ни е догодина маратонът да стане още по-мащабен и популярен“, каза кметът Николов.

Най-бързите бургазлии на 4 000 метра Десислава Белова и Станимир Раев също бяха наградени и си тръгнаха с икони, изработени от бургаския иконописец Тошко Вачев. Най-възрастният участник Тодор Тодоров беше определен с „фотофиниш“, който отреди, че е с няколко месеца по-зрял от друг свой набор. 75-годишният Тодоров изплува 2 000 метра и заслужи специална награда. Оличието му беше връчено от зам.-директора по експлоатация в „Пристанище Бургас” ЕАД Петко Стаматов.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент