Сингапур ще ваксинира чуждестранни моряци

Сингапур стартира програма за имунизиране на чуждестранни моряци, обявиха пред Maritime.bg от Морската и пристанищна власт (MPA). Това ще осигури допълнителна защита на заетите на брега работници от индустрията, се казва още в съобщението.

Морската и пристанищна власт припомня, че Сингапур е една от първите държави, които са създали имунизационна програма за местни моряци и заети в морската индустрия още през януари т.г. Към днешна дата повече от 90% от заетите в сектора са преминали пълна имунизационна програма.

Съгласно новата инициатива SEAVAX, на допустими групи чуждестранни моряци ще бъде предложена доброволна ваксинация срещу COVID-19 от 30 август 2021 г.

Доброволна имунизация ще се предлага на морски лица с престой над 30 дни в страната, които работят на борда на круизни кораби с пристанище на домуване в Сингапур, кораби под ремонт в корабостроителници, яхти в яхтени пристанища, използвани за събития, круизи и частни чартъри.

Програмата SEAVAX ще се предлага и за екипажите на риболовни кораби, снабдителни кораби и фериботи, обслужващи регионални линии, които влизат поне веднъж месечно в страната.

В зависимост от наличността ще се предлагат ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna. В някои от случаите ще се изисква заплащане, казват още от Морската и пристанищна власт.

През следващите няколко седмици ще бъде планирана ваксинационната програма.

MPA подчертава, че моряците са гръбнак на световната търговия, а страната продължава да улеснява извършването на смени в корабните екипажи. От началото на пандемията през март 2020 г. Сингапур е осигурил повече от 160 000 смени на моряци в екипажи.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент