ITF: Не приемаме продължаващото отричане на човешките и трудовите права на моряците

Някои менинг компании вече наемат моряци, които са преминали пълен ваксинационен курс срещу коронавирус COVID-19. Това казва Дейвид Хейндел, ръководител на морската секция на ITF пред вестник „Манила таймс“.

По думите му глобално по-голямата част от моряците все още не са ваксинирани, а това е причина за спънки при смените в корабни екипажи. Скорошни проучвания посочват, че едва 15,3% от всички моряци са имунизирани. По-голям е техният брой само в страните от северното полукълбо. Според ITF във Филипините, Мианмар, Индонезия, Венецуела и Латвия има най-големи затруднения с доставките на ваксини.

„Ние продължаваме да сме загрижени, че ваксините не са универсално достъпни по целия свят“, подчертава Хейндел. Той предупреждава, че има опасност да бъде засегната голяма част от работещите на море от държавите, които традиционно осигуряват работна ръка за индустрията при недостиг на ваксини и появата на изрични изисквания за имунизация.

ITF отново алармира за случаи, при които се отказва медицинска помощ и лечение на морски лица в определени държави.

„Ваксинирани или не, не можем да приемем продължаващото отричане на човешките и трудовите права на моряците“, казва Хейндел.

По думите му е нужен глобален стандарт за ваксинационния статус на моряци.

Последни новини

Последни новини