„Бляк Сий Шелс“ гони годишен добив над 3000 тона миди

Над 3000 тона култивирани черноморски миди ще достигне годишното производство на „Бляк Сий Шелс“ ООД в Каварна с реализацията на последните два проекта, като бенефициент по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР)  за периода 2014 -2020 г. 

Единият  проект е за „Модернизация на съществуващата ферма“ и е на стойност 1 261 346,60 млн. лв., от които 549 820,98 лв. безвъзмездна финансова помощ и 711 525,62 лв. собствено финансиране.

С тази инвестиция по ПМДР са изградени нови 50 дълги линии, с които капацитетът на производството вече надхвърля 2000 тона култивирани миди, заяви пред maritime.bg управителят и съсобственик на „Бляк Сий Шелс“, Найден Станев. По неговите думи фирмата, която е акредитирана като биологичен производител, по този начин затвърждава позициите си на водещата у нас в производството и събирането на реколта от черноморски миди. Тя разполага с модерно ноу-хау и използва технологично оборудване, което се е наложилото в световен мащаб и е в пълен синхрон с европейските изисквания, стандарти и директиви за качество и чистота на произвежданата продукцията. Дългите линии, в които е инвестирано, издържат на 9 бала вълнение и скорост на ветровете 130 км/ч, като при тези условия реколтата от миди се запазва. Това осигурява по-голяма сигурност за запазване на продукцията, обясни бенефициентът. 

Всички операции по изграждането и обслужването на дългите линии, събирането и сортирането на спатовия материал, поставянето му в мидени чорапи и връщането му във водата за допълнително нарастване, прибиране на готовата продукция, сортиране на мидите, почистването им и опаковането им в мрежести торби за пазара се осъществяват на борда на специално проектирана и конструирана за мидената ферма работна лодка. Тя е оборудвана със съвременни специално конструирани за целта машини и екипировка, обясни шефът на мидената ферма. По неговите думи производственият процес е автоматизиран, което позволява технологично изцяло механизирана работа с минимум ръчния труд.

И още нещо много важно – при извършване на всички операции, мидите нямат съприкосновение с пясъчен терен или други замърсители, както и съприкосновение с токсични вещества, които биха замърсили и компрометирали реколтата. Почистването на мидите се осъществява по механичен път и няма остатъчен продукт, който би замърсил и застрашил чистотата на водата в района. Изкуствените материали, които остават след извършваните операции по мидената ферма, се събират в контейнери и се изхвърлят на определените за това места.

Новата изцяло механизирана и автоматизирана технология, дава възможност да култивираме черни миди в промишлени мащаби, при безотпадъчен технологичен цикъл и получаване на качествена продукция, отговаряща на всички стандарти за устойчиво използване на живите морски ресурси.

Това не е първият проект, който досега е изпълнила фирмата ни, като бенефициент по ПМДР.

С инвестирането на средства от Програмата са си помогнали, за да изградят и инсталация за шоково замразяване на миди, която е единствената в района на Черно море. Оказва се, че на западния пазар можем да пробием, когато сме в състояние да му предложим на място свежи черни миди. Така, че новата инсталацията за шоково замразяване прави продукцията на фирмата все по-търсена, както на европейския, така и световните пазари.

Другият голям проект, който фирмата сега печели като бенефициент по ПМДР, е в размер на 1 099 984,77 лв., от които 549 992,39 лв. безвъзмездна финансова помощ и 549 992,39 лв. собствено финансиране.

Средствата вече са изплатени. Парите ще се насочат към закупуването на нови машини с нови дължини. С тях капацитетът на производството ще надхвърли 3 000 тона култивирани черноморски миди, с които ще бъдат захранени мощностите на фабриката ни за тяхната преработка за пазара, допълни Найден Станев.

Ефектът от миденото производство може да бъде много голям за страната. Не случайно този сектор от години се развива успешно с помощта на ПМДР. Страната ни има всички шансове да стане доминиращ производител на черноморски миди, а това означава стотици нови работни места. А да не говорим, че се отваря нова ниша в производството на храна от животински произход. Мидите са много ценен белтък за човешкия организъм, богати на минерали, кобалт, каквито има само в говеждото месо. Така, че има всички основания за приоритетното развитие на този сектор в българската икономика.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент