Сравнение между новите ударни атомни подводници на САЩ и Русия

Popular Mechanics сравни характеристиките на две модерни ударни атомни подводници: руската „Ясен-М“ и американската Virginia. Изводът е нееднозначен. Американската подводница носи повече ракети, но пък руската има „повече козове“.

Virginia е по-дълга, а последната модификация Block V може да носи до 66 единици оръжия, разпределени между торпедни апарати и шахти за пускове на крилати ракети зад бойната рубка. Подводницата е въоръжена с управляеми торпеда Mk. 48 ADCAP с разширени възможности и ракети Tomahawk за поразяване на надводни кораби и подводници.

Новата модификация на ракетите получи възможност за промяна на целеуказанията и корекция на курса в полет. Като цяло Virginia може да носи до 40 крилати ракети – с 6 повече от „Ясен“, но има общо 4 торпедни апарата. Това означава, че американската има много по-малко готови за пуск торпеда, отколкото „Ясень“ с десетте си торпедни апарата, пише „Российская газета“, предаде РБ.

Общият арсенал на руската атомна подводница също е по-голям от този на американската, като има общо 70 единици – тежки торпеда и крилати ракети от всички типове: дозвукови „Калибри“, свръхзвукови „Оникси“ и хиперзвукови „Циркони“.

Последните са един от „козовете“ – АПЛ „Ясен“ ще стане първата в света подводница-носител на хиперзвуково оръжие. Американците планират да въоръжат своите подводници с такива не по-рано от 2025 година.

Последни новини

Последни новини