Преди 105 години е осъществен първи български морски десант

На 5 септември – преди 105 години, по време на Първата световна война, се осъществява първият български морски десант. След включването на северната ни съседка във войната на страната на Съглашението през 1916 г. България и Румъния се оказват в противникови лагери.

На добруджанския фронт действа Трета българска армия. За осигуряването на десния ѝ фланг се подготвя десант на добруджанския бряг. Десантът има за цел Портовата дружина да заеме добруджанското крайбрежие с градовете Балчик, Каварна и н. Калиакра, да се изнесе на север, да влезе във връзка с българските войски около Добрич и да охранява десния им фланг.

На 1 и 4 септември 1916 г. миноносци, водосамолети и подводницата УБ 18 провеждат разузнаване.

Съществува опасност от евентуално противниково минно заграждение в района и от атака на противника откъм морето, въпреки че вражески сили не се забелязват по крайбрежието.

На 5 септември в 01.30 часа отряд торпедоносци в състав „Смели“, „Строги“, „Шумни”, „Летящи“ и „Храбри“ и 3 големи гребни лодки, теглени на буксир, потегля от Варна под общото командване на капитан-лейтенант Рашко Серафимов.

Час и половина по-късно „Смели“ и „Строги“ стоварват войски в Балчик, след което „Смели“ превозва друга команда до н. Калиакра. Останалите торпедоносци стоварват войски в Каварна.

При Калиакра четиридесет семафористи и телефонисти завземат поста при фара. Противникът не оказва съпротива.

Първоначалната численост на десантния отряд е 235 души. През следващите два дни- 5 и 6 септември, с миноносци са прехвърлени Портовата дружина на флота (466 души) и крайбрежната наблюдателна полурота (44 души).

Пристанищният влекач „Варна”също се включва към торпедоносците.

При провеждането на първия морски десант флотското командване използва успешно тактиката на нощната изненада и предварителното подробно въздушно разузнаване.Посрещането на българските моряци е изключително тържествено.

В Каварна се веят българските знамена, хората се закичват с трицветни лентички. В Балчик се устройва защитата на града срещу нападение откъм морето. Противникът знае за значението на града за осигуряване храни и продоволствия за българската армия и на 7 септември пред Балчик се появяват руските ескадрени миноносци тип „Новик“ – „Быстрий“ и „Громкий“, които обстрелват пристанищните съоръжения и унищожават мелницата. В отговор на нападението веднага се организира контранападение от водосамолети и подводници. Водосамолети № 507, 523 и 530 настигат противника и пускат 30 бомби.

През октомври, за да се осигури защитата на Балчик, Портовата дружина е усилена с две 100 мм оръдия под командването на капитан Г. Радков.

От 7 до 18 октомври Първа рота заема позиции край с. Первели. В периода 19–21 октомври ротата взема участие във втората атака на Кубадинската укрепена линия. В завързалите се боеве моряците проявяват себеотрицание и героизъм и с цената на големи загуби – загиват 33 и са ранени 98 души – дават своя принос при пробива на линията. Морският десант и последвалите сражения са първите прояви на българската морска пехота.

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент