Кратък филм представя рапаноулова в Черно море

Телевизия „Евронюз“ излъчи документален филм за рапаноулова и морските изследвания в Черно море, в който участие има и Институтът по рибни ресурси – Варна към Селскостопанска академия. 

Явно интересът към проблема с рапаните по морското крайбрежие е голям и заснемането на  филма от програма „Оушън“ на телевизията е провокирано от скорошните изследвания в рамките на проекта BlackSea4Fish, които се провеждат за първи път с участието на повечето черноморски държави, заяви пред Maritime.bg доц. д-р Елица Петров, директор на ИРР – най-старият морски институт у нас, която е координатор от българска страна.

Вижте още:

Генералната комисия за Средиземно и Черно море (GFCM), стартира това международно проучване на популацията на рапана в Черно море, за да установим, доколко неговите  количества ще останат устойчиви, каза доц. д-р Елица Петрова. 

Тя обясни, че рапаните са инвазивен вид и икономически ресурс, който дава препитание на мнозина рибари по морското ни крайбрежие и се е превърнал във важен експортен продукт. За съжаление първоначалните данни от изследването показват че неговите запаси са стигнали възможната свръхексплоатация.

Те трябва да се управляват съвместно от черноморските страни и GFCM, като се използва холистичен подход.  Трябва да се има и предвид различните нива на рапанолов  в различните страни на Черно море,  трябва да се съберат нови данни за биологичните параметри на вида в Черноморския регион, за да се оцени общото му количество.   

Чрез изпълнението на проекта и извършваните хармонизирани изследвания от черноморские държави се цели формиране на качествен научен съвет, който да поеме решаването на проблема с рапана.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за