Кратък филм представя рапаноулова в Черно море

Телевизия „Евронюз“ излъчи документален филм за рапаноулова и морските изследвания в Черно море, в който участие има и Институтът по рибни ресурси – Варна към Селскостопанска академия. 

Явно интересът към проблема с рапаните по морското крайбрежие е голям и заснемането на  филма от програма „Оушън“ на телевизията е провокирано от скорошните изследвания в рамките на проекта BlackSea4Fish, които се провеждат за първи път с участието на повечето черноморски държави, заяви пред Maritime.bg доц. д-р Елица Петров, директор на ИРР – най-старият морски институт у нас, която е координатор от българска страна.

Вижте още:

Генералната комисия за Средиземно и Черно море (GFCM), стартира това международно проучване на популацията на рапана в Черно море, за да установим, доколко неговите  количества ще останат устойчиви, каза доц. д-р Елица Петрова. 

Тя обясни, че рапаните са инвазивен вид и икономически ресурс, който дава препитание на мнозина рибари по морското ни крайбрежие и се е превърнал във важен експортен продукт. За съжаление първоначалните данни от изследването показват че неговите запаси са стигнали възможната свръхексплоатация.

Те трябва да се управляват съвместно от черноморските страни и GFCM, като се използва холистичен подход.  Трябва да се има и предвид различните нива на рапанолов  в различните страни на Черно море,  трябва да се съберат нови данни за биологичните параметри на вида в Черноморския регион, за да се оцени общото му количество.   

Чрез изпълнението на проекта и извършваните хармонизирани изследвания от черноморские държави се цели формиране на качествен научен съвет, който да поеме решаването на проблема с рапана.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент