Заместник-ректорът на Полската военна академия стана „Почетен професор“ на Морско училище

Със звание „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе удостоен зам.-ректорът на Полската военна академия „Героите на Вестерплате“ в Гдиня – капитан I ранг о.р. д-р Мариуш Миешековски. Званието бе присъдено на официална церемония, която се проведе в Планетариума на Морско училище, след взето решение от Академичния съвет на флотската Алма матер. По традиция след края на церемонията новият „Почетен професор“ на ВВМУ засади дърво в парка на Училището.

Д-р Миешековски е роден на 5 ноември 1962 г. в Торун в Полша – родния град на Коперник. Започва обучение във Военноморската гимназия в „Героите на Вестерплате“, Гдиня, във Факултета по навигация и военноморско въоръжение през 1982 г., която завършва през 1987 г.

След края на военната му служба, продължила над 35 години, е назначен на научна и дидактическа длъжност в Института за корабоплаване и морска хидрография. На 1 октомври 2019 г. е номиниран от ректора, комендант на Полската военноморска академия – контраадмирал професор Томаш Шубрихт, за заместник-ректор по образованието и студентските въпроси, какъвто е и досега.

Д-р Мариуш Миешековски е координатор на Полската академия в НАТО DEEP (Програма за подобряване на образованието в областта на отбраната) в Украйна. Заедно с колеги от ВВМУ и американската военноморска академия, под ръководството на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, подкрепя Военноморския институт на Украйна в Одеса в реформата на военното образование. През 2017 г. той става представител на Полша в Консорциума на Управителния комитет на „Партньорството за мир“.

За отлична служба е награден с полските военни медали: Златен медал „За заслуги за национална отбрана“, Златен медал на въоръжените сили „В служба на Родината“, Сребърен медал „За дълга служба“, Кръст „За заслуги във военноморския флот“ и Медал на Полската национална образователна комисия. Удостоен е и с почетното звание „Заслужил войник на Република Полша и флота“.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент