В Бургас тече обучение по аквапоника

В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника – система за едновременно отглеждане на риба и растения, която ще бъде предоставена безплатно онлайн. Аквапоник инсталациите могат да захранват със свежа продукция едно семейство или да се развиват в индустриален мащаб. На 9 септември, от 14:00 ч., в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „Вая“ ще бъде демонстрирана аквапонична инсталация за домашно ползване, изработена с лесно достъпни материали.

През последните 10 години аквапониката придоби световно признание, защото се доказва като надежден и устойчив метод за отглеждане на храна. Тя привлича все повече интерес и у нас. Аквапониката е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Пример е за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и потребностите, в близост до потребителя.

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие, и се произвежда 8 пъти повече храна на декар. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, а производството е целогодишно, в разнообразни местоположения и при всякакви условия.

От 6 до 10 септември в Бургас се провежда обучение на обучители, обхващащо всички аспекти на аквапониката. Основните лектори са доц. д -р Галин Николов – изпълнителен директор на ИАРА, д.в.м. Александър Атанасов и Константин Петров – преподаватели в Тракийския университет в Стара Загора.

Курсът е част от системата за обучение по аквапоника, разработвана в комуникация между специалисти от пет държави – България, Гърция, Румъния, Турция и Кипър.

В обучението са включени всички основни аспекти на отглеждане на риба и растения в аквапоника, като задачата на участващите в него обучители е чрез презентации и дискусии да оформят курс за обучение с практическа насоченост, който ще бъде предоставен безплатно.

Обучителната програма се разработва с подкрепата на Европейския съюз, Програма Еразъм +, по проект Smart Farming 4.0 All. Целта е да се събере и представи информация за новите технологии в селското стопанство и в частност да бъде подпомогнато развитието на хидропониката и аквапониката.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски