Пощенска марка бележи 140-годишнината на Морско училище

С военен ритуал по издигане на националния флаг и валидиране на пощенска марка, посветена на 140-годишнината от създаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, флотската Алма матер отбеляза своя празник.

В ранните часове на 8 септември 2021 г. командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, прие строя, след което националното знаме на България бе издигнато.

„През далечната 1881 г., със заповед на Военното министерство на Княжество България, в гр. Русе се създава Морско училище – със задачата да подготвя машинисти и огняри за княжеския морски флот. През своята история от почти век и половина Училището е съществувало под различни имена и на различни места, но никога не е губило статута си на ковачница на висококвалифицирани морски кадри. Днес – 140 години по-късно, е утвърден лидер в морското образование не само на национално, но и на световно ниво, според класацията на Международната асоциация на морските университети (IAMU), на чиято годишна Асамблея бяхме и домакини през 2017 г.“, припомни флотилен адмирал Медникаров.

Сред гостите, уважили празника на най-старото техническо училище в страната, бяха: зам.-министърът на финансите – Моника Димитрова-Бийчър, ректори на български и чуждестранни университети, морски и военноморски академии, научни организации, фирми, институции и приятели на ВВМУ. Със заповеди на областния управител и кмета на Варна бяха наградени служители от Морско училище. След края на церемонията по издигането на знамето, бе валидирана и пощенската марка, ознаменуваща годишнината.

Печатът върху филателното пощенско издание поставиха официално началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и изпълнителният директор на „Български пощи“ – Деян Дънешки. Тиражът на марката е 5500 броя и вече е в обращение. След валидирането на марката бе открита и фотоизложба с автор Вяра Йовева, посветена на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент