Пиратството край Нигерия носи загуби за близо 800 млн. долара

Пиратството в района на Гвинейския залив носи загуби за близо 800 млн. долара. Това заявява д-р Башир Джамо, директор на Нигерийската морска администрация и агенция за безопасност (NIMASA), цитиран от местния вестник “Вангард”.

Джамо посочва скорошни проучвания, които отчитат, че загубите се генерират под формата на плащания на откупи при отвличане на моряци, застрахователни премии, пренасочване на кораби, разходи за оборудване за сигурност, загуби на местните петролна и риболовна индустрии, както и разходи за осигуряване на охрана на борда на корабите, плаващи във водите на залива.

“Икономическите разходи за морската несигурност са много изразени в Нигерия в сравнение с други страни. Докато икономическите загуби от пиратска дейност в Азия са оценени на 4,5 милиона долара (към 2016 г.), очакваната икономическа цена за морската несигурност в Гвинейския залив се оценява на 793,7 милиона долара”, коментира директорът на NIMASA.

Джамо заявява, че високото ниво на бедност и икономическите трудности са сред причините за ръста на пиратските активност край Нигерия. “Въздействието на тези предизвикателства е широкомащабно и изисква всички заинтересовани да си сътрудничат, за да се справят с тази заплаха”, подчертава той.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент