Пиратството край Нигерия носи загуби за близо 800 млн. долара

Пиратството в района на Гвинейския залив носи загуби за близо 800 млн. долара. Това заявява д-р Башир Джамо, директор на Нигерийската морска администрация и агенция за безопасност (NIMASA), цитиран от местния вестник „Вангард“.

Джамо посочва скорошни проучвания, които отчитат, че загубите се генерират под формата на плащания на откупи при отвличане на моряци, застрахователни премии, пренасочване на кораби, разходи за оборудване за сигурност, загуби на местните петролна и риболовна индустрии, както и разходи за осигуряване на охрана на борда на корабите, плаващи във водите на залива.

„Икономическите разходи за морската несигурност са много изразени в Нигерия в сравнение с други страни. Докато икономическите загуби от пиратска дейност в Азия са оценени на 4,5 милиона долара (към 2016 г.), очакваната икономическа цена за морската несигурност в Гвинейския залив се оценява на 793,7 милиона долара“, коментира директорът на NIMASA.

Джамо заявява, че високото ниво на бедност и икономическите трудности са сред причините за ръста на пиратските активност край Нигерия. „Въздействието на тези предизвикателства е широкомащабно и изисква всички заинтересовани да си сътрудничат, за да се справят с тази заплаха“, подчертава той.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент