Великобритания: Нулеви емисии от корабоплаването до 2050 г.

  • Великобритания настоява емисиите от корабоплаването да достигнат абсолютна нула до 2050 г.
  • Транспортният министър обявява амбициозната цел при старта на „най-зеленото“ издание на Седмицата на международното корабоплаване

Днес в Лондон започва Седмицата на международното корабоплаване, съобщиха пред Maritime.bg от транспортното министерство на Великобритания. На откриването на събитието ще участва транспортният секретар на страната Гранд Шапс. Той ще обяви целта на Великобритания да се достигне абсолютна нула при емисиите от шипинга до 2050 г. Тази цел, която значително увеличава амбициите за сектора, който в момента е отговорен за 3% от глобалните емисии, следва да се договори с останалите страни в Международната морска организация (IMO), коментира пред Maritime.bg Хейли Алън от транспорното министерство на Обединеното кралство.

Очакваното обявление на Шапс идва на фона на поредица инициативи, насочени към намаляване на емисиите и утвърждаване на Обединеното кралство като международен зелен лидер на море. В сряда, 15 септември, се очаква да бъдат обявени и победителите в конкурс, фокусиран върху иновативните решения за морската индустрия, стартиран през ноември миналата година като част от плана на премиера Борис Джонсън от десет точки за зелена индустриална революция.

Шапс ще обяви, че Великобритания очаква и първи въведен в активна експлоатация кораб с нулеви емисии до 2025 г., според предоставената на Maritime.bg информация от транспортното министерство.

„Като морска нация с богата история и домакин на COP26 тази година, ние се гордеем, че сме в челните редици в по-зелената морска ера, очертавайки международния курс за бъдещето на чистото корабоплаване. Невероятно съм развълнуван от промените, които се случват в този сектор, като скоростта на напредъка се подчертава от перспективата за търговски кораби с нулеви емисии във водите на Обединеното кралство през следващите няколко години. Предприемането на действия сега ни позволява да поемем отговорността за тази глобална промяна, създавайки висококвалифицирани работни места за британските работници и оформяйки пейзажа за това как ще изглеждат чистото корабоплаване и търговия за бъдещите поколения“, коментира Гранд Шапс.

Наскоро в междуправителствен панел по доклада за изменението на климата бяха изсени данни, че затоплянето се случва по-бързо от очакваното, поради което са необходими действия във всички сектори и Обединеното кралство ще направи всичко възможно, за да намали емисиите от корабоплаването, се казва в съобщението на транспорното министерство.

Днес в страната започва министерска кръгла маса в Министерството на външните работи, на която заедно с лидерите от целия сектор ще бъдат обсъдени акцентите за декарбонизацията на корабоплаването, крайбрежните общности и пристанищните градове и индустрии.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент