„Хвърчахме из кабините. Не вярвахме, че ще оцелеем“ – моряк съди „Нобъл дрилинг“ за 1 млн. долара

„Моряците хвърчаха из кабините. Екипажът беше принуден да ходи по стените. На няколко пъти Globetrotter II почти се преобърна. Целият екипаж вярваше, че няма да оцелеем“. Това пише в иск срещу „Шел“ и „Нобъл“, подаден от моряк от екипажа на сондажния кораб Noble Globetrotter II (IMO 9600786), който попадна в изключително тежка хидрометеорологична обстановка и в сърцето на урагана Ида. Искът е заведен в сряда пред Окръжния съд на Тексас, предаде местният телевизионен канал KATC.

В иска се твърди, че компаниите не се възприели рисковете от приближаващия ураган и са продължили да експлоатират кораба в „пряко противоречие с прогнозата на Националния център на САЩ за ураганите“.

В жалбата на моряка пише, че Noble Globetrotter II е „насочен директно в ураган Ида“ и се е намирал на около 10 nm от окръжаващата окото стена на урагана, попадайки под ударите на над 20-метрови вълни и вятър от над 70 м/с.

Морякът твърди още, че е получил серия наранявания, включително „постояннo главоболиe, болки в шията, гърба и други части на тялото“. Ищецът също така твърди, че е получил „емоционални смущения в резултат на действията на компаниите, включително тревожност, затруднено фокусиране и концентрация, нарушение на съня и др.“.

Той иска обезщетение от 1 млн. щ. долара.

| Виж още за кораба и участието му в проучванията в България

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става