Преди 105 години България губи торпедоносеца “Шумни”

Днешната дата ни връща към един от паметните епизоди от морската ни история от годините на Първата световна война.

Преди 105 години, през 1916 г., отрядът торпедоносци губи един от корабите си, когато „Шумни“ се натъква на мина и потъва.

На 11 септември 1916 г. в 20 ч. и 30 м. семафорно-наблюдателният пост на н. Калиакра докладва в Щаба на флота за наближаването към Варна на неприятелски кораби и самолети.

В 22 ч. миноносците „Смели”, „Шумни“ и „Строги” напускат пристанището и през северния проход в походен строй се отправят към н. Калиакра.

В Батовския залив „Шумни“ и „Строги” се оказват в устроено по-рано руско минно заграждение и са поразени от мините.

Повредата на „Строги” е лека, но за миноносец „Шумни” това се оказва последното плаване. Мината се е взривила точно под задната част на кораба и той започва бързо да се пълни с вода. До ранната утрин на следващия ден миноносецът потъва напълно, въпреки усилията на екипажа с командир лейтенант Ал. Манолов, да предотврати загубата.

От екипажа пострадали няма, част от оборудването е спасено, включително и корабният флаг, който се пази във Военноморския музей.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент