Докери: Няма да обработваме автономни кораби без моряци

Автономни кораби без екипажи няма да бъдат обработвани в пристанищата от Мейн до Тексас, Пуерто Рико и Източна Канада, в които работят членове на Международната асоциация на докерите (ILA). Това заявява президентът на сдружението Харолд Дагет, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на ILA.

От организацията припомнят, че през последните седмици в медиите се появи информация за компании от Норвегия и Япония, които разработват и предстои да тестват напълно автономни плавателни съдове, „разчитайки на сензори на борда и изкуствен интелект“. Тези съобщения от медиите са описани като опасност от ILA.

„Работниците по целия свят са изправени пред заплахата от автоматизацията и от алчни компании, които се интересуват само от печалбите и елеминирането на работни места, които са в основата на техния успех“, подчертава Дагет.

„Това трябва да спре и ILA ще работи за защита на безопасността и работните места на работещите в морската индустрия“, заявява още той.

Пресслужбата на организацията припомня за Maritime.bg, че през 2018 г. бе постигнато споразумение между ILA и американската USMX, с което се даде шест годишен срок, в който се ограничава употребата на автономно оборудване в пристанищата. В замяна, ILA гарантира, че обработката на кораби ще се случва по-бързо от възможното с автоматизирани и автономни системи и оборудване.

Президентът на докерската организация Дагет предупреждава, че докато е на поста няма да допусне нито един член на ILA да обработва кораб без екипаж. „ILA няма да обработва контейнеровози без екипаж. Вече има една компания, която разработва подобни кораби, планира дори товаро-разтоварните операции да са също напълно автоматизирани. Това няма да се случи по време на моята вахта“, заявява той.

Организацията, в която членуват пристанищни работници и служители предимно в Северна Америка заявява, че не желае въвеждането в експлоатация дори на полу-автоматизирани системи.

„Това е пътят към бавното, но сигурно елиминиране на работни места“, предупреждава президентът на докерската организация.

„Настъпил е моментът за обединение между докерите и работещите в морската индустрия за общ фронт срещу автоматизацията“, казва още Харолд Дагет.

Последни новини

Последни новини

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент