Без учебните кораби, катери и яхти не можем да бъдем „Чеда на морето“

Без учебните кораби, катери и яхти не можем да бъдем „Чеда на морето“. Така започва предговорът към представената преди дни монография „Учебните кораби, катери и яхти на Морско училище (1881 – 2021 г.)“, подписан от началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Целта на изданието е да се изследва и представи на широка читателска аудитория тази част от историята на флотската Алма матер. Автор е о.з. капитан II ранг д-р Атанас Панайотов.

Ето как продължава преговорът:


Без учебните кораби, катери и яхти не можем да бъдем „Чеда на морето“

Уважаеми читатели,
Щом разтворите тази книга, ще имате възможност да надникнете в една от най-интересните страници от 140-годишната история на нашето Морско училище. Тази история не би била възможна без това, което ще намерите в съдържанието на книгата: учебните кораби, катери и яхти, използвани за нуждите на плавателната практика на възпитаниците на училището. Без тях нямаше да бъдем „Чеда на морето“, както е посочено в нашия химн.
Книгата се появява на бял свят след решение на Академичния съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, с което бе възложено на о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов (випуск 1973 – 1978 г.) да изследва и да представи на широка читателска аудитория тази част от нашата история.

Авторът успешно е изпълнил тази творческа задача. Той е събрал не само публикуваното до сега по въпроса, но и е задълбочил изследването чрез обработка на документи и материали както от основния и спомагателния фонд на Военноморския музей, така и от няколко други архивни фонда. Допълнил е всичко това с информация от тематични справочници, със спомени на наши възпитаници – флотски ветерани, и публикации от периодичния печат, изчистил е противоречивите тези с нови аргументи. Представени са и неосъществени проекти, чиято история е не по-малко интересна и поучителна. Голяма част от издирените документи и снимки се публикуват за първи път.

Съдържанието е научно-популярно и ще бъде еднакво интересно както за масовия читател, така и за изследователите. Богатата илюстративна част, в която са използвани и фотографии от частни колекции, е другото достойнство на книгата, което заслужава адмирации.

В резултат на този труд пред читателите преминава в един ретроспективен парад една голяма учебна флотилия, оставила не само трайни спомени у паметта на всеки, който е проходил в морето на борда на съответния плавателен съд, но и е подпечатала със знак за качество всяка страница от историята на нашата Флотска алма матер.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян МЕДНИКАРОВ,
началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“


Източник Морски вестник

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент