Съществува опасност от икономическа блокада на украинските пристанища

Съществува опасност от икономическа блокада на украинските пристанища. Това заявява в интервю за Bloomberg Businessweek Н.Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас.

Той изтъква, че според предварителни оценки в периода от 2014 до 2020 г. компаниите, работещи в пристанищата Мариупол и Бердянск, са загубили приходи от над 6 млрд. грн. (или 223 млн. американски долара) поради руски ограничения. Тази сума не включва загуби и допълнителни разходи, свързани с непредвидено задържане на престоя на кораб и преориентирането на товаропотоци.

От агресивната политика на Русия страда не само икономиката на Украйна, но и целият Черноморски регион и ние последователно предоставяме тази информация на нашите български партньори, заявява Москаленко.

Самият „Керченски мост“ е пречка за осъществяване на международното корабоплаване, тъй като височината на моста е 35 метра и под него могат безопасно да преминават само малки кораби. Такива ограничения при преминаването през Керченския проток влияят негативно на трафика към украинските пристанища. В същото време трябва да се подчертае, че правителството на Украйна предприема активни мерки с цел минимизиране на загубите на украинската икономика. Решени сме активно да развиваме сътрудничество в Черноморския регион, но ескалацията на нестабилност от страна на Русия предизвиква загуба на икономическите предимства на Черноморския регион и възпрепятства развитието на някои перспективни проекти, по-специално в областта на круизния туризъм, коментира още той.

Москаленко смята, че Русия активно и системно ограничава корабоплаването в акваторията на Азовското море. „Фактически узурпира Азовско море и по-голямата част от Черно море. Това е пълзяща анексия. Политиката на Русия по този начин се насочва към увеличаване на икономическите загуби на нашата държава. В този смисъл за нас е важна политическата подкрепа на България и ЕС, НАТО и САЩ и ние разчитаме да активизираме нашето стратегическо партньорство“, отбелязва посланикът.

Източник По материали на Bloomberg

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент