С над 7% се свиха приходите на държавното пристанище във Варна

Снимка: Пристанище Варна

Приходите на държавното пристанище Варна се свиват със 7.3% за първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период година по-рано. Това показват междинният доклад за дейността на дружеството, съобщава Капитал. Загубата на компанията се увеличава значително – с 54.5%, като от отрицателните 2.6 млн. лв. става 4.1 млн. лв.

Спад на приходите има и при пристанищен комплекс Русе – с 4.7%. Влошаване има и при финансовия резултат, въпреки че на компанията през април са изплатени 83 хил. лв. от приетите вземания към КТБ. При товарите по реката и държавния порт обаче има абсолютен ръст – 24%.

Лек спад с 1.2% има и при държавното дружество „Пристанище Бургас“. То е с приходи за полугодието 2.4 млн. лв. Дружеството обаче успява да намали загубата си от 447 на 363 хил. лв.

Приходите на оператора във Варна намаляват от 24.3 на 22.5 млн. лв., което логично се обяснява от компанията с намалените обработени товари. Точното число е 65 хил. тона по-малко. Най-голям е сривът при наливните товари, като при тях има спад с 9.5%, като надолу са и насипните. Докато при генералните се отчита ръст.

В сравнение с предходната година средният списъчен списъчен състав на персонала е намален с 55 бр., а разходите за него отчитат лек ръст с 0.7%, като от 1 януари 2021 г. са увеличени основните заплати.

Източник Капитал

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент