Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен Котън. Предупреждението той отправи по време на провеждащата се в Лондон Международна седмица на корабоплаването. Той смята, че глобалната коронавирус пандемия е създала особени пречки пред индустрията, а ако за тяхното решаване не бъде открит бърз изход – секторът ще бъде изправен пред още по-големи проблеми, когато спре разпространението на заразата.

Котън съобщи, че към момента над 100 000 моряци очакват смени и са на борда на кораби над уговореното по договорите им време. Като ключова причина той посочи рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията.

Генералният секретар на ITF съобщава и за ръст на случаите с изоставени екипажи. За миналата година техният брой достига 85.

Той алармира, че преумората сред екипажите е достигнала критични нива, което представлява сериозна опасност за безопасността на корабоплаването.

Степен Котън се изказа изключително остро и за работата на много правителства. Подчерта, че управляващите в много страни не показват никакво уважение към работата на моряците. “Дори много правителства изобщо нямат никаква идея как функционира тази индустрия”, заяви той.

“Можем да се сблъскаме със сериозен недостиг на моряци, ако не намерим решения на техните проблеми и не докажем, че уважаваме тяхната високоотговорна работа”, категоричен е още генсекът на ITF, задавайки риторичен въпрос – кой би искал да бъде моряк, виждайки отношението към тази професия в момента.

Тази позиция на Котън бе подкрепена и от генералния секретар на Международната морска камара (ICS) Гай Платън. Той подчерта, че случващото се в момента и събитията от миналата година създават обективни пречки за популяризирането на моряшката професия сред младите.

“Защо един млад човек ще иска да работи на море, когато не е изобщо ясно дали и кога ще се прибере при семейството си”, заяви Платън в конферентния панел на лондонската морска седмица.

Представители на бизнеса коментираха, че сме станали свидетели на много говорене – за ключови работници, за зелени коридори, за приоритетно ваксиниране, но реални ефективни и довели до резултат действия са приложени в много малко страни.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент