Арестуваха капитан на кораб за прикриване на заразени

Капитанът на плаващия под флага на Сингапур бълкер THOR MONADIC (IMO: 9331220) е обвинен в Хонконг в измама и опит за прикриване на информация, че на кораба има моряци със симптоми на коронавирус COVID-19.

В края на август корабът пристига от Индонезия в местен терминал.

Преди влизането в пристанището, 53-годишният капитан Екарат Тимватана (Тайланд) докладва по изискваните от местните власти декларации.

Той не предоставя информация, че на борда има лица със симптоматика.

На 6 септември местните власти извършват проверка на кораба, която установява, че 15 моряци от 23-членния екипаж са заразени. Сред тях е и самият капитан Тимватана.

Болните са настанени за лечение в местни болници, а останалите моряци – карантинирани на борда на бълкера с дедуйет 56026 тона.

Капитанът на кораба е арестуван седмица по-късно.

По случая е образувано дело, което ще бъде гледано на 11 ноември от местен съд. Капитанът е освободен под гаранция от над 1500 щ. долара, но няма право да напуска Хонконг. Корабът е на рейд пред пристанището.

Местната полиция провежда разпити с част от моряците, установено е, че дни преди пристигането на кораба е имало моряци с изявена симптоматика, а това не е докладвано на властите от капитана. Местният вестник „Синг Тао“ съобщава, че това е първи подобен случай.

Няма информация какви санкции грозят капитана на кораба, ако бъде доказана вината му.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент