Нов изследователски кораб на Китай започва проучвания в Южнокитайско море

Научноизследователският кораб „Шъйен 6“ на Института по океанология на Южнокитайско море към Китайската академия отплава от Гуанджоу на първата си мисия в делтата на Перлената река.

„Шъйен 6“ е един от най-модерните плавателни съдове от този клас, според публикация на Радио Китай.

Със спускането му на вода Китай запълни липсата на специализиран геофизичен кораб от среден размер за далечни плавания и дълбоководни проучвания.

По време на планираното плаване 60-членният екипаж, включващ и осем научни екипа, трябва да осъществи 11 проучвания, включително по океанография, морска геология и екология.

„Нашата мисия в следващата три дни ще бъде наблюдение на топлите течения и течения, за да оценим състоянието на морето след тайфуните. Периодите на тайфуни могат да доведат до цялостно пренастройване в морската екосистема, така че трябва да действаме много бързо. Мисля, че настоящата ни експедиция може да се окаже първата, която ще наблюдава двойни тайфуни в Южнокитайско море“, казва Ду Ян, един от главните изследователи.

За успешното провеждане на мисията си „Шъйен 6“ е оборудван с множество много усъвършенствани научни инструменти. Сред тях са апарат за измерване на измененията на дълбочинната температура и соленост, който може да събира до 300 литра вода с различни сонди.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент