Хакери отново удариха CMA CGM

Френската CMA CGM за пореден път стана обект на хакерска атака. Този път пробивът е ограничен до разпространението на лични данни на малък брой клиенти. Хакерите са успели да откраднат лична информация – имена, имейл адреси, телефонни номера и информация за работното място на клиенти. Компанията изтъква, че са положени нужните усилия за ограничавана на атаката. CMA CGM съветва своите клиенти да не разпространяват пароли за достъп за уеб ресурсите на компанията, както и да бъдат бдителни при получаване на имейли със странно съдържание – за смяна на потребителски пароли, за които се твърди, че са изпратени от компанията.

Maritime.bg припомня, че през миналата година френската корпорация CMA CGM бе поразена от хакерска атака. Кибер нападението успява да криптира файлове на компютрите в офиси на компанията, превръщайки ги в напълно неизползваеми. За възстановяване на достъпа, хакерите са изискали да им бъде заплатена неназована сума.

Преди 4 години Maersk бе също ударена от хакерска група. Това бе най-голямата и първа подобна публично известна атака за морската индустрия. Компанията разходва над 300 млн. долара в подобрение на кибер сигурността.

През април миналата година сериозно пострадаха онлайн услугите, предлагани от Mediterranean Shipping Company (MSC).

Мащабна кибератака засегна и китайския гигант COSCO през 2018 г. Корпорацията не даде пълни подробности за вида на “нападението”, коментирайки само, че вирус е засегнал уеб системите, включително имейлите на компаниите от групата. Една от кризисните мерки, предприета от компанията, бе пренасочване на част от комуникациите с клиентите към Фейсбук и имейли в Yahoo и Gmail.

През 2015 г. САЩ съобщиха, че 3600 пристанища ще влязат в единен кибер хъб, след като стана ясно, че системите в много от тях могат да бъдат пробити от хакери.

Година по-рано пък беше предотвратен хакерски опит за спиране на операциите на борда на динамично позиционирана и полупотопяема нефтена платформа край бреговете на Африка, при което съоръжението опасно се накрени.

Преди 8 години Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) предупреди, че морският бизнес от съюза не е готов за справяне с хакерски атаки.

Отчита се драстичен ръст на кибератаките срещу пристанищни оператори, съобщиха от специализираната компания за киберсигурност “Naval Dome”. До края на предходната година от компанията очакваха най-малко 500 големи пробива в сигурността на системите на компании, заети в морската индустрия.

61 студенти започнаха обучение през миналата година по специалност “Киберсигурност” във Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, в което вече се провеждат киберучения.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент