Пожарите в Австралия създадоха по-голямо от континента поле от фитопланктон в океана

През изминалите две години пожари унищожиха близо 18 милиона хектара земя в Австралия. Седмици наред гъст дим задушаваше големите градове. Той обаче става причина за свръхрастеж на фитопланктон между Нова Зеландия и Южна Америка, установиха учени.

„Полето“ фитопланктон, подхранвано от падащите частици, носени от дима на горящите пожари, е имало размер по-голям от този на Австралия и е съществувало почти четири месеца. Този огромен, безпрецедентен цъфтеж на микро водорасли може да има дълбоки последици за морската екосистема. Но засега въздействието все още е неясно.

Учените посочват, че огромна част от океана е била практически „наторена“, предизвиквайки невиждания растеж – като растенията на брега фитопланктонът абсорбира CO₂ и произвежда кислород. Калкулациите показват, че наблюдаваното поле следва да е абсорбирало 680 млн. тона CO₂, за да достигне невероятния си размер.

Това не означава, че растежът на фитопланктона поглъща трайно емисиите на CO₂ от пожарите. Дали растежът на фитопланктона извлича и задържа CO₂ от атмосферата, зависи от неговата съдба. Ако той потъне в дълбокия океан, това представлява поглъщане на въглерод за десетилетия или дори векове – или дори повече, ако фитопланктонът се съхрани в океанските седименти, пишат учените. Ако обаче се консумира предимно близо до повърхността, тогава целият „уловен“ CO₂ излиза директно обратно, без никакъв ефект върху въглеродния баланс в атмосферата.

Много вероятно е фитопланктонът да играе роля в хилядолетни времеви мащаби за поддържане на ниските концентрации на CO₂ в атмосферата и може да повлияе на глобалния климат в дългосрочен план.

Пожарите на брега могат да засегнат намиращи се на хиляди километри морски екосистеми, допълват учените в своето изследване.

Те предупреждават, че глобалното климатично изменение създава предпоставки за все по-чести пожари, които са риск за живота в океаните.

За нуждите на изследването за първи път са използвани роботизирани плаващи станции, които набират данни в различни точки на океана, както и сателитни изображения.

Каквато и да е причината за огромния растеж на фитопланктон, ясно е, че това е само началото на вълнуващи нови линии на изследвания, които свързват горите, горските пожари, растежа на фитопланктона и климата на Земята, отбелязват още учените.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент