Тестват многолъчев сонар за изследване на морската среда

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Стартира международен проект за прилагането на иновативни технологии в мониторинга на околната среда в черноморския басейн, в който водещ партньор е варненският Институт по рибни ресурси. Това заяви пред Maritime.bg неговият директор доц. д-р Елица Петрова. Другите партньори са Гърция, Румъния, Молдова и Турция.

Идеята е да извършим преглед на най-добри практики, тестване и демонстриране на иновативна апаратура в рамките на пилотни обекти, обясни доц. Петрова. През последните години акцентът върху мониторинга на морската среда е свързан с прилагане на нови технологии, които от една страна подобряват качеството на получените данни, а от друга – намаляват разходите. 

Започнахме морските изследвания с презентирането и използването на много интересен уред – многолъчев сонар, който пристигна под наем от Франция – продължи доц. Петрова. Много е скъп, за да бъде купен в рамките на проекта. С този сонар от една страна правят картиране на морското дъно, от друга най-иновативната му част позволява да бъде записана точната информация за биомасата на рибите във водния стълб, коментира още тя. 

Използването на подобен тип сонари, както и на нови моделни софтуери, както вече споменах е скъпо и за да бъде ефективно трябва да бъде захранвано с голямо количество данни, да се правят интегрирани проекти, обединяващи различни организации, които да си сътрудничат. Това е пътят, който трябва да следваме.

Приключиха полевите експедиции със сонара, вече имаме събрани данни. Сега идва трудната част, интерпретирането им, което, разбира се, в рамките на проекта е с демонстрационен характер. Успяхме да реализираме възможно най-много записи с данни, за да получим и практически резултати. Заедно със сонара пускаме и тралове, за да имаме сравнение с класическия уред на работата. Мисля че ще бъде много интересно не само за нашите партньори – добави директорът на ИРР.

Наскоро партньорите по проекта се събраха, като във форума участваха и други представители на заинтересувани институции, пред които бяха представени първите резултати. В тази връзка доц. Петрова уточни, че една от важните задачи, които си поставят с проекта е подобряването на обмена на данни за морската околната среда между партньорите от Черно море, чрез създаване на набор от информационни уеб-инструменти.

Работата по проекта продължава с организиране на второ пилотно изследване  с използване на иновативни технологии във водите на Батуми през октомври 2021 год., както и организирането на следваща тематична трансгранична среща. 

За отбелязване е, че както по този проект, така и по другия за рапаните, Институтът по рибни ресурси работи в тесни връзки с рибарския бранш. И при двата изследванията в морето се извършват с риболовни кораби – този вариант на партньорство се оказа много добър. Ние го прилагаме още от 2014 година, когато нашият изследователски кораб „Проф. Ал. Вълканов“ беше изведен от експлоатация. Сега от бранша  ни съдействаха, например, при рапаните корабът да ловува с бийм трал, което осигурява ефективна работа. Много съм доволна, че тези с които работим са много добри професионалисти и съвместно с научния ни екип се получават добри резултати – подчерта доц. Петрова.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини