Напредва рехабилитацията на фериботната площадка в Гюргево

Започва ремонтът на административните сгради на фериботната площадка в Гюргево, където ще се намира новият гранично контролно-пропускателен пункт. Целта е да се направи цялостна рехабилитация на постройките и прилежащата инфраструктура. Кабинките за граничен и митнически контрол ще бъдат възстановени. Към момента те са напълно негодни за експлоатация. Освен тях ремонт ще претърпят и навесите, където ще спират тировете за проверка, тъй като сега те са силно ръждясали и застрашават нормалното движение. След ремонта обаче се очаква те да отговарят на всички необходими европейски изисквания.

Предвижда се създаването на нова разделителната ивица между трасетата за входящ и изходящ трафик. За сега не се обмисля допълнително разширяване на ро-ро терминала в Гюргево, тъй като изчисленията сочат, че пунктът има достатъчно голям капацитет, който да осигури нормално преминаване на тежкотоварния трафик през границата. Въпреки това ще има обособени места за паркиране на камионите и съответно изчакване за качване на ферибота. Дейностите целят да се предостави високо качество на предлаганата бъдеща услуга и тя да бъде достатъчно конкурентоспособна на другите такива. Всички необходими строителни материали за предвидените реконструкции са закупени и вече се намират на място. В момента продължава почистването на зоната. Сключени са и договори с търговски дружества по отношение на възстановяване на електрическото захранване и присъединяването на постройките към водопроводната и канализационна мрежа.

Това бе една от най-дългоочакваните стъпки от страна на северната ни съседка и тя стана възможна след поредица от срещи на между българските власти и тези в Румъния.

Предстоят дейности и по удълбочаване на речното корито от страна на северната ни съседка, като такива вече са направени в българския участък.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент