Прехвърлят част от товара на Vera Su

Плаващ кран, осигуряван от влекач, както и самоходна баржа ще отплават тази вечер към заседналия кораб за генерални товари VERA SU. Очаква се утре да започне прехвърляне на част от товара на 32-годишния кораб, който заседна преди дни в района на защитена местност „Яйлата“ между с. Камен бряг и Русалка. Това обяви днес пред журналисти Румен Николов, главен директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“.

На службите бяха нужни повече от три дни, за да бъде извършен първичен водолазен оглед, който се проведе близо 24 часа след засядането и обследване на акваторията около кораба, с което да се избере най-подходящ подход за съдовете, които ще участват в салвидж операцията.

Макар Николов да заяви, че към момента хидрометеорологичната обстановка е благоприятна за операцията, загубените три дни и очакваното рязко влошаване на времето може да са причина за невъзможност за снемане на кораба от плитчината, което със сигурност ще завърши неблагоприятно за плавателния съд. Потенциалната опасност от допускане на замърсяване в непосредствена близост до защитената местност не може да бъде напълно изключена до евентуалното изтегляне на плавателния съд. Според Николов към момента няма установено нахлуване на вода в товарните хамбари на кораба.

Maritime.bg изиска от ИА „Морска администрация“ предадения доклад от водолазния оглед, предоставен на английски език на корабособственика. До редакционното плючване на статията т.нар. документ не бе разпространен. Изданието изиска и от Министерството на транспорта оригиналния вид на доклада на английски по Закона за достъп до обществена информация.

Още във видеото:

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.