Три нови подводници и корвета очакват в руския флот

Заместник-генералният директор на Обединената корабостроителна корпорация Владимир Корольов съобщи, че в края на тази година предприятията ще предадат на ВМФ две атомни и една дизелна подводница, както и нова корвета.

Корольов поясни за каква именно морска техника става дума. „До края на годината планираме да предадем на клиента, след завършване на строителство, атомен подводен ракетен крайцер по проекта 955А „Княз Олег“ и атомна подводница по проект 885М „Новосибирск“, голяма подводница по проект 636.3 „Магадан“ и корвета по проект 20380 „Ретивий“, заяви той  в интервю за ТАСС, информира RBTH.

По негови думи в Северната корабостроителница в близките месеци се планира да се заложи нова фрегата. А на Амурския корабостроителен завод – две корвети. На Средноневския завод – кораб за противоминна отбрана, а на Невския корабостроително-ремонтен завод – среден танкер. Освен това, след завършване на ремонта, ще бъдат предадени атомна подводница по проект 671РТМК „Тамбов“, патрулен кораб по проект 11540 „Неустрашимий“ и кораб за противоминна отбрана по проект 1265 „Герман Угрюмов“, пише „Российская газета“.

Корольов посочи и сроковете за начало на изпитанията на море на втория сериен атомоход по проект 955А „Генералисимус Суворов“. По думите му това ще се случи през 2022 година. Затова от предприятие „Севмаш“, където се строи подводният крайцер, преди неговото спускане на вода ще изпълнят максимално възможния обем монтажни работи. А датата за спускането на вода на кораба ще определят до края на тази година. „Сформиран е корпусът на кораба, в който е натоварено цялото необходимо крупногабаритно оборудване, опъват се стотици километри кабели, формират се енергийни вериги и бордови мрежи, механизми от общокорабен характер. Темпът на работа е достатъчно висок. В Северодвинск всичко се движи по график“, добави Королев.

Той посочи и сроковете за изпитанията по море след ремонта с модернизация на тежкия атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“. „Все пак ще приемем, че сме по график. А нюнаси, както обикновено, има. Мисля, че крайцерът ще отиде на изпитания през 2023 година“, каза Корольов.

Той не скри, че в хода на модернизацията на крайцера ще се решат много въпроси, свързани с енергетиката и въоръжението му. Въпреки това ходът на работите по „Нахимов“ потвърждава, че в Северодвинск могат да се строят не само атомни подводни ракетоносци, но и да се възстановява техническата готовност на уникални кораби, като тежките атомни крайцери по проект 1144 „Орлан“. Именно към тях принадлежи и „Адмирал Нахимов“.

Припомняме, че той бе изпратен на ремонт още през 1999 г., като работите започнаха през 2013 година. Знае се, че в резултат на модернизацията крайцерът трябва значително да повиши ударната си мощ. Нахимов ще носи 10 универсални корабни комплекса с 8 крилати ракети „Калибр-НК“ или „Оникс“. А в бъдеще ще има и хиперзвукови ракети „Циркон“.

Такъв арсенал може да се постави и на фрегатите по проект 22350М. Корольов съобщи, че началото на строителството на главния кораб от тази серия е планирано за 2024 година. Сега се работи над техническия проект на фрегата – планира се да се приключи през 2023 година. „Осъзнаваме, че на флота е много нужна съвременна фрегата с голяма водоизместимост и въоръжение. В момента в министерството на отбраната активно се работи по този въпрос“, отбялза заметник-генералният директор на Обединената корабостроителна корпорация.

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от