Кап. Живко Петров: Спасяването на заседналия кораб Vera Su може да е невъзможно

Неприложим е планът за разтоварване на моторен кораб VERA SU, който бе обявен вчера пред медиите. Това заяви директорът на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров в София, където е централата на агенцията.

По думите му следва да се прехвърлят между 1000 – 1500 тона от уреята, която корабът превозва, за да се очаква неговото изплаване и провлачване.

Според Петров на борда на VERA SU има 3300 тона тор, която не представлявала опасност за морската среда. Това твърдение на директора на агенцията е в пълно противоречие с научни доклади, публикувани в ЕС, според които попадането на урея в морето може да създаде мъртви зони, както и да стане причина за промяна на видовете организми в конкретните местообитания.

Петров все пак призна, че опасността от влошаване на времето е налице, а при настъпване на такава обстановка – VERA SU „ще бъде разбит на парчета“.

Той коментира, че няма достатъчно място между отделните рифове в района, за да подходят обявените вчера – плаващ кран и баржа.

Разглеждат се и други варианти за разтоварване на кораба, включително ръчно прехвърляне на товара. Отхвърлена е възможността да се разтоварва директно в морето.

„Дали имуществото ще бъде спасено нацяло, времето ще покаже“, заяви още Петров.

Той коментира, че 5 баластни танка на кораба са с нарушена цялост и в тях е нахлула вода.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент