Учените: Кораб Vera Su е потенциална опасност за сериозно замърсяване

Кораб VERA SU е потенциална опасност за сериозно химическо замърсяване. Това заявиха пред Maritime.bg от Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките. Коментарът на учените е по повод евентуалната гибел на кораба. Тя не бе изключена и от изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров, който на нарочен брифинг неколкократно заяви, че товарът не представлява опасност за морската среда, ако „корабът се разбие на парчета в скалите“. По-рано Maritime.bg публикува части от научни доклади, които оборват категорично заявките на властите.

Учените от ИО – БАН не могат да дадат еднозначен отговор дали потенциалното попадане на 3300 тона урея ще доведе до сериозен цъфтеж на фитопланктона в района, тъй като са налице лимитиращи фактори – спад на температурата на морската вода, както и по-голямата хидродинамика в района.

„Ако подобно количество от този тип вещество все пак попадне във водите на Черно море и в този район – ще е налице сериозно химическо замърсяване от точков източник“, заяви пред Maritime.bg директорът на ИО – БАН доц. Николай Вълчев.

Учените от института смятат, че веднъж допуснато подобно замърсяване може да се разпространи и да има последствия за местообитанията южно от авариралия кораб до Балчик. „Не е изключено да има разпространение и до Варна“, заявиха от ИО – БАН. Експертите все пак подчертаха, че разпространението на евентуално бъдещо допуснато замърсяване следва да е обект на изследвания.

От Института по океанология заявиха, че се очаква и дълъг период на североизточни ветрове. Именно те са най-сериозната опасност за заседналия преди четири дни VERA SU.

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент