Учените: Кораб Vera Su е потенциална опасност за сериозно замърсяване

Кораб VERA SU е потенциална опасност за сериозно химическо замърсяване. Това заявиха пред Maritime.bg от Института по океанология “Фритьоф Нансен” към Българската академия на науките. Коментарът на учените е по повод евентуалната гибел на кораба. Тя не бе изключена и от изпълнителния директор на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров, който на нарочен брифинг неколкократно заяви, че товарът не представлява опасност за морската среда, ако “корабът се разбие на парчета в скалите”. По-рано Maritime.bg публикува части от научни доклади, които оборват категорично заявките на властите.

Учените от ИО – БАН не могат да дадат еднозначен отговор дали потенциалното попадане на 3300 тона урея ще доведе до сериозен цъфтеж на фитопланктона в района, тъй като са налице лимитиращи фактори – спад на температурата на морската вода, както и по-голямата хидродинамика в района.

“Ако подобно количество от този тип вещество все пак попадне във водите на Черно море и в този район – ще е налице сериозно химическо замърсяване от точков източник”, заяви пред Maritime.bg директорът на ИО – БАН доц. Николай Вълчев.

Учените от института смятат, че веднъж допуснато подобно замърсяване може да се разпространи и да има последствия за местообитанията южно от авариралия кораб до Балчик. “Не е изключено да има разпространение и до Варна”, заявиха от ИО – БАН. Експертите все пак подчертаха, че разпространението на евентуално бъдещо допуснато замърсяване следва да е обект на изследвания.

От Института по океанология заявиха, че се очаква и дълъг период на североизточни ветрове. Именно те са най-сериозната опасност за заседналия преди четири дни VERA SU.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент