IMO и ILO призовават: Моряците да бъдат обявени за ключови работници с гарантиран достъп до медицинско обслужване

Пристанищните и крайбрежните държави да улеснят достъпа до медицинско обслужване на моряци по време на пандемията, да приоритизират морските специалисти за достъп до имунизация, да обявяват моряците за ключови работници, признавайки техния принос за световната търговия. Това призоваха генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Китак Лим и генералният директор на Международната организация на труда (ILO) Гай Райдър в общо изявление.

От позицията на шефовете на IMO и ILO става ясно, че моряците се сблъскват с трудности при достъпа до медицинска помощ. Според тях е „морално задължение да се гарантира, че моряците имат достъп до медицинска помощ“.

„Получаването на медицински грижи може да бъде въпрос на живот или смърт за моряците, които се разболяват по време на работа на кораби. Международната общност трябва да направи всичко възможно, за да подкрепи тези, които са поддържали глобалната верига на доставки в условия на пандемия през последните 18 месеца и продължават да го правят, въпреки огромните лични затруднения“, се казва още в позицията на IMO и ILO.

За пореден път организациите призовават правителствата да обявят моряците и заетите в сектора за ключови работници.

До момента едва 24 държави са приложили програми за имунизация на моряци.

„Ще продължим да работим с агенциите под шапката на ООН, правителствата и индустрията, за да отговорим на текущите нужди на моряците и да защитим техните основни права“, се казва още в изявлението.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент