ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ – Варна, изпратена до редакцията на Maritime.bg.

От партията подчертават, че е налице недопустимо бездействие, продължило пети пореден ден.

„Липсват адекватни реакции от страна на институциите“, коментират от партията на Бойко Борисов в морската столица и добавят, че подобен случай няма аналог в съвременната ни морска история.

„Дали бездействието е заради пари и извиване на ръцете на корабособственика или на застрахователя? Или има нечистоплътно лобиране коя фирма да свърши работата и кой да получи комисионната“, питат служебния кабинет от ГЕРБ.

От партията предупреждават, че очакваното рязко влошаване на хидрометеорологичната обстановка, както и бездействието на институциите през последните пет дни, ще са в основата на потенциална тежка екологична катастрофа.

Евентуалната гибел на кораб VERA SU ще засегне цялото северно крайбрежие, ще унищожи поминъка на дребномащабните риболовци в района, ще засегне туризма и ще има неизвестни последици за местообитанията на стотици видове в огромна акватория в района.

От партията призовават за решаване на кризата и защита на обществения интерес.

„Не [е време] за далавери и лични сметки“, подчертават от ГЕРБ.

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент